eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az EB dönt a menekültkvótákról - a nap hírei

Hivatalosan is az Európai Bíróság elé került a kvótaügyben Lengyelország, Csehország és Magyarország ellen indult jogsértési eljárás. A magyar kormány támogatja a speciális ír szempontok megvalósulását a Brexit tárgyalásokon. Az Egyesült Államok jelentős részén rendkívüli állapotot hirdettek ki a hatóságok a továbbra sem szűnő havazás miatt.

Hivatalosan is az Európai Bíróság elé került a menekültkvóták elutasítása miatti jogsértési eljárás, miután a testülethez beérkezett az Európai Bizottság keresete. A testület december elején jelentette be, hogy harmadik szakaszba lépteti a júniusban megindított jogsértési eljárást Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen. Völner Pál igazságügyi államtitkár szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, amikor csak három tagállamnál kifogásolja az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítását, miközben azt több ország sem hajtotta végre érdemben.

A magyar kormány támogatja a speciális ír szempontok megvalósulását a Brexit tárgyalásokon. Erről a magyar miniszterelnök beszélt, miután az ír kormányfővel tárgyalt az Országházban. Orbán Viktor azt mondta: egyetértettek Leo Varadkarral abban, hogy az unió akkor válhat erőssé, ha a közösséget alkotó nemzetgazdaságok külön-külön is erősek. Az ír miniszterelnök arról beszélt: erősek a kétoldalú kapcsolatok Dublin és Budapest között, és az Európai Unió kevesebb lesz a britek hozzájárulása nélkül.

Több pénzt kapnak idén az országgyűlési választások lebonyolításában résztvevők. A négy évvel ezelőttihez képest átlagosan 71 százalékkal nő a díjazásuk. Az igazságügyi miniszter rendelete alapján a helyi választási irodák tagjai a korábbi 30 ezer helyett 50 ezer forintot kapnak majd. A szavazatszámláló bizottsági tagok tiszteletdíjának normatívája 20 ezerről 35 ezer forintra emelkedik. A területi választási irodák tagjai a korábbi 80 ezer helyett most 160 ezer forintra jogosultak.

Szabályszerűnek találta a tavalyi fővárosi forrásmegosztást az Állami Számvevőszék. A szervezet tájékoztatása szerint az elvégzett vizsgálat nem tárt fel eltérést a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek és kiadások pénzügyi elszámolásában. A számvevőszék úgy látja, hogy a folyamat biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást 2017. január 1. és augusztus 31. között.

Nem folytatja munkáját a Fővárosi Törvényszék élén Fazekas Sándor, mert az elmúlt hat évben nem teljesített megfelelően - jelentette be az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Handó Tünde az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a posztért pályázatot hirdetnek, a feladatokat átmenetileg a két elnök-helyettes irányítja. Handó Tünde úgy fogalmazott: Fazekas Sándornak a fokozódó elvárások mellett nem sikerült azokat a módszereket kialakítania, amivel az erőforrások hatékonyan hasznosulhattak volna.

A kormányzattól vár megoldást az MSZP arra, hogy több ezer diáknak továbbra sincs diákigazolványa. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt képviselője azt mondta: több ezer gyermeknek és családnak okozott problémát a január 3-i iskolakezdés, mert továbbra sem működik a diákigazolványok igénylését kezelő informatikai rendszer. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszában azt írta: azok a diákok, akik még nem kapták kézhez igazolványukat, az iskolák által kiállított igazolással vehetik igénybe az utazási és az egyéb államilag garantált kedvezményeket.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea nem tartja meg a februári phjongcshangi téli olimpia idejére tervezett közös hadgyakorlatát. Erről egyezett meg telefonon az amerikai és a dél-koreai elnök. Az évente rendszeresen megtartott hadgyakorlat elnapolásáról azután döntöttek, hogy az észak-koreai vezető újévi üzenetében párbeszédet javasolt Dél-Koreának és felvetette, hogy küldöttség mehetne a téli olimpiai játékokra is.

Engedélyezte a Moszkva és Kairó közötti rendszeres légi járatok felújítását az orosz elnök. A tilalom több mint két év óta volt érvényben. Vlagyimir Putyin 2015-ben azután rendelt el korlátozást, hogy október 31-én terroristák a Sínai-félsziget fölött felrobbantották egy orosz légitársaság, Sarm el-Sejkből Szentpétervárra tartó menetrend szerinti járatát. A repülőgépen 217 utas és 7 főnyi személyzet tartózkodott.

Az Egyesült Államok jelentős részén rendkívüli állapotot hirdettek ki a hatóságok a továbbra sem szűnő havazás miatt. Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot. Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában három évtizede nem látott hóesés van. A déli államok nagyvárosai 12-15 centiméteres hó alatt vannak, Baltimore kikötőjébe nem hajózhatnak be teherszállító hajók. A floridai Orlandóban lezárták Disney World szórakozóparkját. Hó alatt van New York, Boston és a keleti partvidék valamennyi települése.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×