eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiderült, van-e közszereplő gyanúsítottja az Alstom-ügynek

Kiderült, van-e közszereplő gyanúsítottja az Alstom-ügynek

Szakértők vizsgálódnak, valamint jogsegélyekre várnak a Gyurcsány-kormány Alstom-féle metróbeszerzése kapcsán indult nyomozásban. A nyomozó ügyészek három gyanúsítottat találtak eddig, egy lehetséges gyanúsítottat továbbra is köröznek. Közszereplő egyelőre nem érintett az ügyben.

Egy sor igazságügyi szakértői vélemény készült az Alstom-ügyben folyó nyomozás részeként – írja a Magyar Idők. A lap értesülései szerint könyvszakértői vélemény mellett pénzpiaci, költségvetési, adó-, könyvelői, igazságügyi és informatikai szakvélemény is készül a perrendszerű bizonyítás érdekében.

2016 szeptembere óta tart a nyomozás a 2-es és a 4-es metróvonal, illetve a 2006-ban beszerzett francia Alstom metrókocsik ügyében. Egy Medgyessy Péter volt szocialista kormányfőhöz köthető cég a metrókocsi-szerződés aláírása után nem sokkal mintegy 180 millió forintnak megfelelő eurót kapott tanácsadás címén az Alstomtól. Az eddigi információk szerint az összegből mintegy 70 millió forint később a politikus feleségének a számlájára került. Az ügyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen – emlékeztet a napilap.

Előzőleg az Európai Csalás Elleni Hivatal megállapította, hogy a 4-es metró építésekor kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. A vizsgálat szerint a projekthez kötődő szabálytalanságok becsült pénzügyi összhatása mintegy 167 milliárd forint. Costopulos Orestistől, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) helyettes szóvivője azt mondta: az Alstom-ügyben eddig három személyt hallgattak ki gyanúsítottként, bűnsegédként, valamint gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A gyanúsítottak egyike sem közszereplő, egy lehetséges gyanúsítottat – Terner Gézát – pedig köröznek.

Utóbbi személy állítólag Izraelben bujkál, kiadatása reménytelennek tűnik. A KNYF a tényállás felderítése érdekében külföldi – francia és brit – hatóságokhoz fordult jogsegélykérelemben. A nyomozó ügyészek április 3-ig nyomozhatnak; a nyomozás határidejét eddig háromszor hosszabbították meg.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×