eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Cserna-Szabó András - amikor az irodalom és a gasztronómia találkozik

Cserna-Szabó András - amikor az irodalom és a gasztronómia találkozik

150 évvel ezelőtt már Jókai Mór is aggódott azért, hogy a magyar gasztronómia történetének nem lesz lenyomata. Cserna-Szabó András szerint ez a fajta összegzés máig nem készült el. A József Attila díjas író az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a francia ételkultúrát Dumas jegyezte le.

Ha a gasztronómia és az irodalom kapcsolatáról van szó, mindenkinek Krúdy Gyula jut eszébe és Szindbád velős csontja – hangsúlyozta az író.

„Az ember bárhova nyúl a magyar irodalomba, rögtön szaftba merítkezik”

– tette hozzá. Cserna-Szabó András szerint alig van olyan író, akinek semmi köze a gasztronómiához.

Jókai Mór és Mikszáth Kálmán is panaszkodott egy-egy cikkben arról, hogy a magyar konyha pusztul, és a fiatalkorukban a magyar konyha fő ételeinek számítottak, szinte eltűntek a 19. század második felére. Azóta

magyar ételek generációi süllyedtek el,

többek közt azért, mert nem akarunk ezzel foglalkozni és nem tekintjük a kultúránk részének – véli az író.

Az 1860-as évek végén Alexandre Dumas francia író halála előtt nem sokkal úgy érezte, még nem írta meg fő művét, így másfél év alatt megírta a Nagy Konyhaszótár című könyvét, mely azóta is alapja a francia gasztronómiának. Ezzel a kötettel alkotta meg az irodalmi szakácskönyv műfaját, művében a közel 3000 recept mellett irodalmi műfajok is megjelennek: például a tárca, a novella és az útirajz.

A konyha társadalmi rétegenként és koronként eltér

– jelentette ki az író. Az utolsó nagy magyar gasztronómiai korszaka a monarchia idejére tehető. Ezen időszak ételeit viszonylag jól ismerjük étlapokból, szakácskönyvekből és irodalmi művekből. Ezeket jellemzően nem csak Magyarországon ették: a borjúbécsi például a legendák szerint Milánóból került Bécsbe, majd onnan hazánkba.

Ha kinyitja az ember az 1902-ben megjelent Emma asszony szakácskönyvét, egy soknemzetiségű, sokvallású fúziós konyha rajzolódik ki előtte – hangsúlyozta Cserna-Szabó András. A magyar, az osztrák, a cseh, a román, a székely, a zsidó, a szerb konyhák egyvelege volt. A szakácskönyv szerzője A Hét című folyóiratnál dolgozott, és a Figaro mintájára felkérte az olvasókat, hogy küldjék be receptjeiket, amelyeket folyamatosan leközöltek, később ezekből állította össze a kötetet. Emma asszony álnév mögött Ignotus Hugó állt, a Nyugat későbbi főszerkesztője. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×