eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Egy hónapja születtek meg az egymásra egyáltalán nem hasonlító jaguárikrek, akiket a napokban be is mutattak.

Két nőstény jaguárkölyök született a Nyíregyházi Állatparkban. Az egyik fekete, de enyhén foltos, a másik sárga és foltos, mert a szüleik is különbözőek voltak. A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; az anyának a mostani volt az első ellése.

Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Garamvölgyi László, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa az InfoRádiónak elmondta, a most született kicsik elől elzárták az apát, mivel a ragadozóknál a hím veszélyes lehet a kicsikre, így az utódgondozás csak a nőstényre hárul.

A jaguárok az élőhelyük pusztulása miatt a veszélyeztetett fajokhoz tartoznak, ezért még nagyobb szerepe van a fogságban születő jaguároknak, hogy a fogságban élő populáció száma legalább állandó legyen vagy növekedjen. "Ez a két kicsi is azt mutatja, hogy a jaguárok nálunk jól érzik magukat, és az elmúlt években sem volt szokatlan, ha kis jaguárok születtek itt – tette hozzá Garamvölgyi László.

A jaguár Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója, elsősorban esőerdőkben él, de más területeken is előfordulhat. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök, a tapírok vagy akár a kajmánok elejtése sem jelent neki problémát. 

A fajmegőrzési program lényege, hogy európai szinten koordinálják az egyes fajokhoz tartozó állatok elhelyezését különböző állatkertekben, így kerülhetők el, hogy közeli genetikai állományú állatok egymással szaporodjanak. Ezért ezek nem beltenyésztett, hanem jó genetikai értékű állatok. Ha a kicsik felnőnek, idővel elkerülhetnek külföldi állatkertekbe, ahogy a szüleik is külföldről érkeztek Nyíregyházára - mondta az állatpark állatorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×