eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mindenki találkozni fog ezekkel robotokkal itthon is

Mindenki találkozni fog ezekkel robotokkal itthon is

A magyar közigazgatásban jövőre már szoftverrobotokkal gyorsulhat fel az ügyintézés.

Adminisztrációs területen 10-30 százalékos költségcsökkentést eredményezhet a robotokkal történő folyamatautomatizálás. A létszámcsökkentés aránya még ennél is nagyobb lehet – derült ki az IFUA Horváth & Partners német nyelvterületen, a pénzügyi szektorban végzett felméréséből.

Magyarország közigazgatásának modernizálására egyedülálló lehetőséget kínálnak a törvényi változások 2018-ban. A megvalósításban főszerepet játszhatnak a szoftverrobotok, amelyek segíthetik például az útlevélkérelmekkel vagy a lakcímváltozásokkal kapcsolatos ügyintézést.

A közigazgatás hasonló mértékben profitálhat a szoftverrobotok bevezetéséből.

Ez az ügyintézés felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése mellett az egyre égetőbb munkaerőhiányra is megoldást hozhat.

A robotokkal történő folyamatautomatizálás azt jelenti, hogy emberek helyett speciális szoftverek végeznek el bizonyos munkákat, például azt az e-mailt, amelyet egy ember 5 perc alatt olvas el, a robot már 1 perc alatt befogadja. Ha egy csatolmányból adatokat kell beilleszteni egy alkalmazásba, akkor egy robotnak ehhez feleannyi időre van szüksége, mint egy embernek.

„A közigazgatás átfogó modernizálására egyedülálló lehetőség nyílik 2018-ban az Általános Közigazgatási Rendtartás és az elektronikus ügyintézési törvény elfogadásával. A jogszabályi háttér utat nyit a szoftverrobotoknak is” – mondta Sántha György, az eGov vezető tanácsadója.

A szakértők szerint az automatikus döntéshozatalt jelentő folyamatoknál célszerű indítani egy-egy próbaprojektet, majd a tapasztalatok alapján ki lehet terjeszteni a megoldásokat. Erre alkalmas terület lehet például az útlevél-ügyintézés, a lakcímnyilvántartás vagy a magyarorszag.hu-ra beérkező megkeresések feldolgozása és megválaszolása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×