eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor a keresztény kultúra megvédésének fontosságára hívta fel a figyelmet - a nap hírei

A keresztény kultúra megvédésének fontosságára hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a karácsonyra a Vatikánban. Spanyolországban és Ausztriában több mint 60-an sérültek meg két vonatbalesetben. A nap legfontosabb hírei december 23-án.

A keresztény kultúra megvédésének fontosságára hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyar Időkben karácsony alkalmából megjelent írásában úgy fogalmazott: az idei év történelmi feladat elé állította az európai országokat, mert miközben a keresztény kultúra határozza meg a hétköznapi erkölcsöket, az európai élet alapjai támadás alatt állnak. A kormányfő hangsúlyozta: amíg a jelenlegi kormány áll az ország élén, addig megalkuvás nélkül dolgozik azért, hogy Magyarország keresztény kultúrájú és magyar, Európa pedig európai maradjon.

Fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a karácsonyra a Vatikánban, ahova hívők és turisták tízezreit várják a következő napokban. Mivel december 24. vasárnapra esik, délben Ferenc pápa Úrangyala-imádságot mond a pápai paloták Szent Péter-térre néző ablakából. Szenteste a katolikus egyházfő bíborosok, püspökök és papok közreműködésével mutat be misét a Szent Péter bazilikában. December 25-én délben Ferenc pápa karácsonyi beszédet mond, majd Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra.

Németországnak évi mintegy 65 ezerre kell korlátoznia az évente befogadott új bevándorlók számát - jelentette ki az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió alelnöke. Thomas Strobl kijelentette: nem ismétlődhet meg a migránsáradat. Sigmar Gabriel német külügyminiszter nem sokkal korábban arról beszélt: Németországnak ki kell utasítani az országban illegálisan tartózkodókat.

A madridi kormánytól követeli a leváltott katalán elnök, hogy engedje vissza idejében hazájába. Carles Puigdemont részt akar venni a tartományi parlament január 23-i alakuló ülésén, hogy ő lehessen a régió következő elnöke. A Brüsszelben tartózkodó politikus Spanyolországban letartóztatással néz szembe amiatt, hogy a madridi vezetés által illegálisnak tartott függetlenségi népszavazást szervezett, majd kikiáltotta a katalán köztársaságot.

Egyiptomban ismét támadás ért egy kopt keresztény templomot. A Kairó közelében lévő el-Gíza városában a muzulmán tömeg a hagyományos pénteki ima után behatolt a szentélybe, ahol összetört több berendezési tárgyat és megverte a híveket. A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millióra becslik a 95 milliós összlakosságon belül.

A pekingi Tienanmen téri mészárlásnak legalább tízezer halottja volt egy brit archív dokumentum szerint. Nagy-Britannia akkori pekingi nagykövete, Alan Donald Londonba küldött titkos távirata most került nyilvánosságra. A kínai hivatalos adatok szerint 1989 júniusában mintegy 200 civil halt meg a pekingi vezetés által ellenforradalomnak nevezett zavargások megtorlásakor.

Összeütközött péntek este két személyvonat a Bécs egyik elővárosának számító Kritzendorf vasútállomás közelében. Az első vizsgálatok szerint a balesetet emberi mulasztás okozta. A két vonaton utazó 150 ember közül 15 sérült meg. A Külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar sérültről. Szintén péntek este a spanyol fővárosban több mint 40-en megsérültek, amikor feltehetően fékhiba miatt egy elővárosi vonat belerohant a sínek végén elhelyezett ütközőbe.

A Fülöp-szigeteken a legfrissebb jelentések szerint meghaladja a 130-at a Tembin nevű trópusi vihar halálos áldozatainak száma. A hatóságok 80 embert eltűntként tartanak nyilván. A több mint 7000 szigetből álló országot elérő ítéletidő áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. A legfőbb déli szigeten, Mindanaón több mint 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Már lehet jelentkezni a felsőoktatásban jövő szeptemberben induló alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A jelentkezők a felvételi menetéről és a meghirdetett képzésekről az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett tájékoztatóban találnak részletes információkat. Az érintettek kizárólag az e-felvételi rendszeren keresztül adhatják be jelentkezésüket legkésőbb jövő február 15-én éjfélig.

Elhunyt Mata János rajzfilm- és televíziós rendező; 83 éves volt. Mata János 1959-től a Pannón Filmstúdió, 1971-től a Magyar Televízió rendezője volt, mások mellett a Kékfény, valamint a Panoráma című műsor külpolitikai anyagai kötődtek a nevéhez. Az animációs filmek közül ő keze alól került ki a Kukori és Kotkoda, illetve a Mikrobi.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×