eur:
394.15
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Két használt Airbust vásárolt a Magyar Honvédség - a nap hírei

Megállapodott a választási együttműködésről és elosztotta egymás között a választókerületeket az MSZP és a DK. Megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen az Európai Bizottság.

Két A319-es Airbust vásárol a Magyar Honvédség, a gépek a honvédség hadrendjébe kerülnek, nem kormánygépekről van szó - jelentette be a honvédelmi miniszter. Simicskó István elmondta: a két Airbus néhány héten belül megérkezik, és a tervek szerint tavasszal már ezekkel utazik az afganisztáni váltás. A 8-9 éves repülőket az új ár kevesebb mint feléért vették meg.

Választási szövetséget kötött a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció. Molnár Gyula, az MSZP elnöke elmondta, hogy nem indulnak egymással szemben a tavaszi parlamenti választásokon, 46 körzetben a DK, 60-ban az MSZP állít jelölteket. Hozzátette: készek arra, hogy további szereplőket vonjanak be az együttműködésbe. Az Együtt már jelezte: készen áll arra, hogy még karácsony előtt megállapodjon az egyéni választókerületi koordinációban.

Kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti immunizációs programban - írja a Magyar Nemzet. Bár a betegség általában enyhe lefolyású, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet. Magyarországon a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumára hivatkozva azt is közölte: az egészségügyi dolgozók szükség esetén ingyen oltást kapnak a kanyaró ellen.

Elkészült a tavaly decemberi, Pillangó utcai metróbaleset okait feltáró végső jelentés. Eszerint műszaki hiányosságok is hozzájárultak az ütközéshez. A Közlekedésbiztonsági Szervezet megállapította, hogy a sínek csúsztak, a 2-es metró Alstom szerelvényei pedig nem rendelkeznek a tapadást javító berendezésekkel. A szervezet azt javasolja a BKV-nak, hogy a gyártóval közösen dolgozzon ki olyan műszaki megoldást, amely szélsőséges időjárási körülmények között is biztosítja a megfelelő tapadást. Az egy évvel ezelőtti balesetben ketten súlyosan, tizennégyen könnyebben megsérültek.

Kilenc ellenzéki párt összefogott és közösen gyűjti az aláírásokat azért, hogy a budapestiek népszavazáson dönthessenek a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője november közepén kezdeményezett népszavazást, 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni. Az ellenzéki politikus szerint a 3-as metró teljes akadálymentesítése 20 milliárd forintba kerülne, ekkora összeget fizetnek be a budapestiek adó formájában naponta az államkasszába. A főváros nem akadályozza a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

A vitatott igazságügyi reform miatt megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen az Európai Bizottság. Ez az első alkalom, hogy egy tagállammal szemben életbe lépett a szankciókkal, akár a szavazati jog megvonásával járó eljárás. A varsói parlament múlt héten hagyta jóvá a két bírósági törvényt, amelyet az ellenzék és az unió is élesen bírált. Andrzej Duda államfő közben bejelentette: aláírja a két vitatott törvényt.

Németországban január 7-én kezdődik az egyeztetés az esetleges kormányalakításról a CDU/CSU pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt között. A pártelnökök és a parlamenti frakcióvezetők megállapodtak abban, hogy a 3 párt az év elején külön-külön készül fel a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásának lehetőségéről szóló tárgyalásokra. A cél, hogy január 12-ére megszülessen az egyezmény arról: továbblépnek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×