eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Lazább szabályozás várhat az autósokra - a nap hírei

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács. Még több támogatásra számíthatnak a családok jövőre – közölte az emberi erőforrások minisztere. Nyugdíjasokat segítő minimumprogramban állapodtak meg ellenzéki pártok. A nap legfontosabb hírei december 19-én.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a monetáris tanács - közölte a Nemzeti Bank. A döntés hatására a forint erősödött. Az inflációs cél fenntartható elérését 2019 közepére várja a monetáris tanács. A testület ehhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását tartja szükségesnek.

Jövőre új termék, egy belföldön kibocsátott eurókötvény jelenik meg a piacon, amelyet a forint államkötvény aukcióhoz hasonló rendszerben bocsát majd ki az Államadósság Kezelő Központ -jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kiemelte: már nyolcadik éve csökken az államadósság, a kamatkiadások jövőre várhatóan a GDP 2 százaléka alá mérséklődnek. Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója elmondta: a költségvetés devizaaránya a jövő év végére várhatóan 20 százalék alá mérséklődik az idei 22-ről.

A kormány a tervek szerint már jövőre leköti a 2020-ig tartó uniós ciklus valamennyi forrását, a hazai vállalkozások ezt követően az államtól juthatnak támogatásokhoz - közölte a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Csepreghy Nándor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az uniótól összesen 12 ezer milliárd forint érkezik, de évről-évre egyre több a hazai forrást biztosít az állam.

Jövőre azután is lehet majd matricát venni, hogy az autós fölhajtott az autópályára, enyhítenek a pótdíjazás szabályain, és bevezetik a havi matricát a motorosoknak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az úthasználat megkezdése után egy órája lenne az autósnak, hogy megvásárolja a matricát. A jogtalan úthasználatért kiszabott alap-büntetés befizetésére adott türelmi idő a duplájára, 60 napra emelkedne. Aki pedig rossz kategóriára vált matricát, annak a mostaninál kisebb összegű, 7500 forintos büntetést kellene fizetnie januártól.

A családok éve lesz 2018, aminek köszönhetően még több támogatást és figyelmet kapnak a családok - mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az új intézkedések közül kiemelte egyebek mellett, hogy jövőre havi 35 ezer forintra nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, bővül és emelkedik a diplomás gyed összege, bővül a lombikbébi program. Novák Katalin, családügyi államtitkár elmondta, hogy a tárca számos tájékoztató anyaggal és programmal készül.

Nyugdíjasokat segítő minimumprogramban állapodtak meg ellenzéki pártok, a dokumentumot 11 szervezet írta alá. Ebben szerepel a többi között a nyugdíjak értékállóságának garantálása, valamint a differenciált nyugdíjemelés is. A minimumprogram elfogadást a Nyugdíjas Parlament kezdeményezte.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az új összetételű osztrák kormány létrejötte új korszakot nyit az osztrák-magyar stratégiai kapcsolatok fejlesztésében. Szijjártó Péter tárcavezető kijelentette: a jobboldali pártok győzelme Ausztriában jó hír Magyarország számára, mert a politikusokkal lehetőség nyílik az Európát feszítő történelmi kihívások érdemi megválaszolására.

A berlini terrortámadásnak soha nem lett volna szabad megtörténnie – jelentette ki a német államfő a merénylet egy éves évfordulóján rendezett megemlékezésen. A német fővárosban emlékművet avattak az áldozatok tiszteletére. Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta: fel kell tárni az egy évvel ezelőtti terrorakcióval kapcsolatos mulasztásokat, és tanulni kell a hibákból. A tavalyi karácsonyi vásárban elkövetett kamionos merényletben 6 nemzet 12 polgára halt meg, 48-an megsebesültek Berlinben.

A dízelbotrányban érintett gépkocsik javítására tett vállalásai teljesítésére szólították fel a Volkswagent az Európai Bizottság. A tagállamok fogyasztói hatóságai közben sürgették, hogy a Volkswagen gyorsítsa fel az autók javítását és emelje a szervizelés színvonalát, ugyanis a károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftverhamisítás az Európai Unióban eladott autók 73 százalékát is érintheti.

Romániában a képviselőház után a szenátus is megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag első jogszabályát. A hetek óta tartó tüntetéseket kiváltó törvény alapján az ügyészeken vagy bírákon hajtják majd be azokat a kártérítéseket, amelyek kifizetésére az érintettek helytelen döntései miatt kötelezték az államot.

Az Egyesült Államokban gyorshajtás okozhatta a hétfői vonatbalesetet. A Seattle közelében kisiklott személyvonat a megengedett 50 helyett óránként 130 kilométeres sebességgel ment bele a kanyarba, mielőtt autópálya feletti hídon kisiklott, és a kocsik az úttestre zuhantak. Három ember meghalt, 72-en megsérültek.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×