Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért halhatott meg a hármas ikreknek életet adó anya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meghalt egy 32 éves, óvodapedagógusként dolgozó édesanya a debreceni klinikán, miután hármasikreket hozott világra. A kórház közleménye szerint az anyánál a HELLP-szindróma alakult ki, amelynek hátteréről Tamás Péter, a Pécsi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora beszélt az InfoRádióban.

Vitatott, hogy a HELLP-szindróma a terhességi magasvérnyomás egyik szövődménye vagy pedig különálló kórkép – jelentette ki a Pécsi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora.

„Az esetek 10-15 százalékában nincs terhességi vérnyomás, többen úgy gondoljuk, hogy inkább önálló kórkép, amire a terhességi magasvérnyomás (preeklampszia) hajlamosít.”

Tamás Péter hozzátette, a HELLP-szindróma kialakulásának oka nagyjából ismeretlen.

„Vannak irodalmi adatok, hogy a zsíranyagcsere zavara, egy bizonyos enzim hiánya okozhatja, ilyenkor a zsírlebontás során képződő mérgező anyagok károsíthatják az anyai májat.”

A professzor hozzáfűzte, a kialakulás okának ismeretlenségéből következően a kezelése sem megoldott.

„Általában tüneti kezelésre, sokszor az életfunkciók fenntartására kell törekedni, ami vérsejtek szétesése miatt az esetek bizonyos százalékában megoldhatatlan feladat elé állítja az orvosokat.”

A máj károsodása mellett a beteg különösen vérzékennyé válik.

„A hemolizis, a vérsejtek szétesése a terhesség alatt alakul ki, amelyet sokszor nehéz észrevenni, mert az esetek egy részében nincs magas vérnyomás, fehérje ürítés.

Általános rossz közérzet és egy jobb felhasi, máj körüli fájdalom jellemző a betegség kezdetére.

A máj a rossz keringés miatt ödémássá válik, a májtok feszülése okozza ezt a felhasi fájdalmat. A tünetek éjszaka rosszabbodnak."

A professzor hangsúlyozta, ha egy kismama ilyen tünetekre panaszkodik, kötelező elvégezni a HELLP-szindróma jelenlétét kizáró vizsgálatokat elvégezni.

„A diagnosztizálása csaknem egyenlő a terhesség befejezésével, mert életveszélyes állapot alakul ki, ami akár órák alatt is rosszabbodhat. Nincs más terápiája, mivel bizonyítottan a terhesség idézi elő ezt az állapotot. A kórfolyamat azonban a szülést követően is rosszabbodhat.”

A terhességi magasvérnyomás, amely kialakulásának immunológiai okokat tulajdonítanak az esetek egy részében, gyakoribb olyan lombikprogram esetében, amennyiben az apa idegen – tette hozzá Tamás Péter, a Pécsi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzora.