eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egészségügyi ösztöndíjprogramot indít a kormány - a nap hírei

Mintagyárak projekttel segíti a kormány a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat. Újabb betegségre találták hatásosnak a Richter depresszió elleni készítményét. Nagy-Britanniában törvény biztosítja majd az ott élő uniós állampolgárok jogait. A nap legfontosabb hírei december 18-án.

A kormány a mintagyárak projekttel segíti a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat abban, hogy valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó fejlett technológiákat – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta az öt mintagyárat nyílt közbeszerzésen választották ki és azt várják tőlük, hogy két év alatt a programban 4000-5000 kkv-t fogadjanak.

Egészségügyi ösztöndíjprogramot indít a kormány az egészségügyi intézmények szakdolgozói állományának erősítésére - jelentette be a területért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán tájékoztatása szerint a lehetőség azoknak szól, akik vállalják a szakképesítés megszerzését. A programban 3.200-an vehetnek részt 2021 végéig.

Naponta 750 ezer receptet a november elején elindult elektronikus egészségügyi szolgáltatási téren keresztül dolgoznak fel a patikák - mondta az InfoRádiónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte, hogy a rendszerben megtalálhatóak lesznek a korábbi kezelések, diagnózisok, felírt receptek, mindez pedig csökkenti majd a félrekezelések lehetőségét is.

Történelmi csúcsra került a GKI konjunktúraindexe decemberben, az üzleti várakozások még soha, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben voltak a mostaninál is kedvezőbbek. A GKI Gazdaságkutató adatai alapján az üzleti szférán belül az ipari és az építőipari bizalmi index is történelmi csúcsot döntött, csak a szolgáltató cégek várakozása romlott novemberhez képest. Tovább csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme a GKI szerint. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint novemberben.

Jelentősen erősödött a Richter árfolyama a tőzsdén, miután nyilvánosságra hozták, hogy a gyógyszercég egyik fontos készítménye újabb betegségre bizonyult hatásosnak. Klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a cariprazine nevű antipszichotikum hatásos a bipoláris depresszió egyik típusában szenvedő betegeknél.

A román Versenytanács jóváhagyta az OTP újabb romániai akvizícióját. A Banca Româneasca pénzintézetet a görög tulajdonostól veszi meg az OTP. Az akvizíció eredményeképpen az OTP Bank romániai piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedhet, ezzel a román bankpiac 8. legnagyobb szereplőjévé válhat.

Letette a hivatali esküt az új osztrák kormány. Élén a 31 éves Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke áll, koalíciós partnere a Szabadságpárt. A kormánynak 14 minisztere és két államtitkára van. A konzervatív-radikális jobboldali koalíciós kormány megalakulása miatt Bécs központjában mintegy 6 ezer ember tüntetett.

Elindította Debrecen-Moszkva járatát a WizzAir. Az első debreceni járat a vnukovói reptérre szállt le. Balla János, Magyarország moszkvai nagykövete elmondta, hogy idén 50 ezer orosz állampolgár váltott ki magyar turistavízumot, a WizzAir Moszkva és Budapest között közlekedő járatai telítettek. Közben az Európai Bizottság jóváhagyta a debreceni repülőtér fejlesztésére szánt 3 millió 800 ezer eurós állami támogatást.

Nagy-Britanniában törvény biztosítja majd az ott élő európai uniós állampolgárok jogait, miután sikerült megállapodni az érintettek és az uniós országokban élő britek jogosultságairól - jelentette ki a brit miniszterelnök. Theresa May a londoni alsóház képviselőinek számolt be a múlt heti brüsszeli uniós csúcsértekezletről, amelyen a többi tagállam állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit kilépési tárgyalássorozat második szakaszát.

Hamburgban elfogta a rendőrség a vasérnapi robbantás feltételezett elkövetőjét. Az 51 éves német férfit a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosította, majd őrizetbe vette egy körzeti megbízott. A hamburgi gyorsvasút egyik állomásán vasárnap kora este egy zacskóban hagyott pirotechnikai eszköz lépett működésbe. Senki nem sérült meg.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×