eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Radikális változások Magyarországon

Radikális változások Magyarországon

Az 1990-es évek közepétől radikálisan csökkenni kezdett a házasságkötések száma Magyarországon. A 2010 és 2016 közötti időszakban ugyanakkor folyamatosan és jelentősen, csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma. Mi történhetett?

2010–2016 között folyamatosan és jelentősen, csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma.

Hasonló jelenség utoljára a második világháborút követően fordult elő a hazai házassági mozgalom történetében

- olvasható a KSH elemzésében.

A statisztikai hivatal kiadványa az elmúlt évek emelkedésének demográfiai háttértényezőit veszi górcső alá mindazon mutatók és változók felhasználásával, amelyekkel a házasságkötések, illetve az abban részt vevő házaspárok jellemezhetőek.

Az elmúlt néhány év házasságkötéseit a hosszabb távú trendek és jellegzetességeik tükrében vizsgálva feltárhatóak azok a változások, amelyek a házasságra lépő párok életkorában, korábbi családi állapotában, a már életben levő gyermekeik számában, iskolai végzettségében, területi különbségeiben és más demográfiai sajátosságaikban végbementek.

Esélyek

1990-ben az első házasságkötések intenzitásának tartós megmaradása mellett 100 nő közül 77 kötötte volna meg első házasságát, az évtized második felétől azonban 50 alá esett a mutató, végül 2010-ben érte el mélypontját, amikor a húsz évvel azelőtti értéknek csaknem felére, 39-re csökkent.

Innen indult meg egy kezdetben lassú, majd az elmúlt három évben egy intenzív emelkedés, aminek eredményeként 2010 és 2016 között 39-ről 66-ra emelkedett a mutató értéke. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt 25 évet tekintve ez a legmagasabb érték.

Mélyrepülés

A válások számának alakulása is kedvezőtlen képet mutatott.

A válások növekvő száma az 1980-as évek második felében tetőzött,

amikor évenként csaknem 30 ezer házasságot bontottak fel a bíróságok. A házasságok mérlege az 1990-es évek végén érte el negatív egyenlegének maximumát, amikor évente közel 40 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi létrejött.

Az ezredfordulót követően jelentősen javultak a halandósági viszonyok mindkét nem esetében, emelkedett a születéskor várható átlagos élettartam. Ez mérsé-kelte az özvegyüléssel megszűnt házasságok számát, és a 2000-es évek második felétől a válások száma is határozottan csökkenő irányzatot vett.

A házasságok negatív mérlege mégsem mutatott jelentős javulást, ebben viszont már kizárólag a házasságkötések mélyrepülése játszotta a meghatározó szerepet. 2010-ig évenként 30–35 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi házasságkötés által létrejött.

A 2010-es év negatív rekordot hozott a házasságok mérlegében.

Ez volt az egyetlen év, amikor kétszer annyi házasság szűnt meg özvegyülés és válás miatt, mint amennyi újonnan létrejött; ami korábban soha nem fordult elő.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×