Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kíméletlen harc indult a munkahelyeken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dolgozók jelentős része érzi az év végi hajtást a munkahelyén, sok helyen ráadásul harc indul a megmaradt szabadságok kivételéért is – idézi a Magyar Idők a Profession.hu csütörtökön közzétett felmérését.

A munkavállalók 13, szerencsés százaléka nem érez semmit az év végi hajrából, nekik ugyanis pont ebben az időszakban van számottevően kevesebb munkájuk. Ezzel szemben 33 százalék nagyon is tudja, mit jelent a decemberi hajtás: ők azok, akik azt válaszolták, hogy nincs olyan időszak az évben, amikor csökken az elvégzendő munka mennyisége. Az év végi hajrát a szolgáltatóiparban és a kereskedelemben dolgozók érzik meg leginkább. Már egy hónappal karácsony beköszönte előtt érezhető a megnövekedett forgalom az üzletekben, amelyek gyakran hosszított nyitvatartással próbálják meg állni a rohamot. Ez egyfelől a vásárló kényelmét szolgálja, másfelől munkavállalóként extrém megterhelést jelent. Ezt ellentételezheti, hogy a hétvégi vagy esti munkavégzésre más bérezési szabályok érvényesek, így az a munkavállaló, aki sok ilyen alkalmat vállal decemberben, kiugróan jó fizetést vihet haza.

A leterheltségen túl az is rányomja a bélyegét a munkahelyi hangulatra, hogy mindenki egyszerre akar szabadságra menni. A megoldás néha egyszerű: gyakran előfordul, hogy a családos kollégák karácsonyra időzítik a szabadságot, míg a fiatalabbak inkább a szilveszteri bulira tartalékolják azt.A megoldás az, lehet, ha a vezető, amennyire lehet, hagyja a csapatát önállóan beosztani a munkarendet. Ez a módszer nemcsak a gördülékeny munkavégzést segíti, hanem a dolgozói elégedettséget is növeli - idézi a Profession.hu közleményét a Magyar Idők.