Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fontos kérdésben dönt ma a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sürgős kormányzati intézkedést kérnek az egészségügyi érdekvédők, hogy megőrizzék a még 2016. szeptember 20-án aláírt ágazati bérmegállapodás értékeit - írja a Magyar Idők.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete vezetésével az ágazati szakmai és érdekvédelmi szervezetek és az egészségügyi államtitkárság között hónapok óta folynak a tárgyalások arról, milyen lépéseket kell, illetve lehet tenni annak ellensúlyozására, hogy az idén januárban meglépett, illetve a jövő januárban esedékes általános minimálbér-, illetve garantáltbérminimum-emelés miatt az egészségügyi jövedelmek már alig tükrözik a 2016-os ágazati bérmegállapodással elért eredményeket.

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke kedden megismételte: azt követelik, hogy minden egészségügyi dolgozó még karácsony előtt egy teljes havi bért kapjon, valamint hogy a jövő novemberre előirányzott szakdolgozói béremelést januárra hozzák előre. A Magyar Idők úgy tudja, az utóbbi kérésre a kormány nyitott, az egyszeri bérjuttatás annak forrásigénye miatt még kérdéses.

A mai kormányülésre készült előterjesztés a lap információi szerint három verziót tartalmaz: az ápolók, orvosok, asszisztensek két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak még karácsony előtt. Az érdekvédők által követelt egyhavi juttatás teljes összege sem éri el a 30 milliárd forintot, amiből érvelésük szerint 21 milliárd már rendelkezésre áll, tekintettel arra, hogy összességében ennyi pénz maradt a kórházaknál a szociális hozzájárulás ez évi 5 százalékos csökkentésével - írja a Magyar Idők.