eur:
394.66
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Látványos égi jelenségnek lehetünk szemtanúi

Ma és holnap tetőzik a Geminidák meteorraj csillaghullása. Bár decemberben nem annyira kényelmes megfigyelni a hullócsillagokat, mint a Perszeidákat augusztusban, ezekben a napokban legalább annyi hullócsillag látható, mint nyáron.

A naprendszerünkben a tipikus "közlekedés sebesség" a 100.000 km/óra, amivel a testek képesek haladni. A látványos fényes jelenség ami megfigyelhető lesz pedig annak köszönhető, hogy ezalatt a sebességgel a meteorok a mozgási energiájukat adják át a földi légkör molekuláinak, amit egész egyszerűen hullócsillagnak nevezünk, magyarázza Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője az InfoRádiónak.

Ez idő alatt akár 100 hullócsillagot is meg lehetne számolni, ha a felhők és a városi fények nem takarnák el.

A hullócsillagok a megtett útjuk alapján kapják a nevüket, vagyis azokról a csillagképekről, amelyekre ha felnéz az ember, akkor úgy látszik, mintha az adott csillagképről indult volna el a meteorraj, például a Geminidák  esetében az ikrek csillagképet lehet beazonosítani.

"A Geminidák december 4-től egészen 17-ig figyelhetők meg, de a legtöbb 13-án, 14-én és 15-én este látható" –  mondta Mosoni László csillagász, aki hozzátette, hogy a legalacsonyabb légszennyezettség a  Zselici Csillagpark területén van, így az egyik legjobb élményt is itt lehet majd megtapasztalni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×