Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Látványos égi jelenségnek lehetünk szemtanúi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerdán és csütörtökön tetőzik a Geminidák meteorraj csillaghullása. Bár decemberben nem annyira kényelmes megfigyelni a hullócsillagokat, mint a Perszeidákat augusztusban, ezekben a napokban legalább annyi hullócsillag látható, mint nyáron.

A naprendszerünkben a tipikus "közlekedés sebesség" a 100.000 km/óra, amivel a testek képesek haladni. A látványos fényes jelenség ami megfigyelhető lesz pedig annak köszönhető, hogy ezalatt a sebességgel a meteorok a mozgási energiájukat adják át a földi légkör molekuláinak, amit egész egyszerűen hullócsillagnak nevezünk, magyarázza Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője az InfoRádiónak.

Ez idő alatt akár 100 hullócsillagot is meg lehetne számolni, ha a felhők és a városi fények nem takarnák el.

A hullócsillagok a megtett útjuk alapján kapják a nevüket, vagyis azokról a csillagképekről, amelyekre ha felnéz az ember, akkor úgy látszik, mintha az adott csillagképről indult volna el a meteorraj, például a Geminidák  esetében az ikrek csillagképet lehet beazonosítani.

"A Geminidák december 4-től egészen 17-ig figyelhetők meg, de a legtöbb 13-án, 14-én és 15-én este látható" –  mondta Mosoni László csillagász, aki hozzátette, hogy a legalacsonyabb légszennyezettség a  Zselici Csillagpark területén van, így az egyik legjobb élményt is itt lehet majd megtapasztalni.