Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így lehet fenntartható a mezőgazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A klímaváltozás új kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelést - mondta az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete friss jelentésének apropóján Popp József agrármérnök-közgazdász, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tanára az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinjában.

A klímaváltozás következtében vagy egyszerre nagyon sok eső esik, vagy két hónapig egy csepp sem, ami megnehezíti az élelmiszer termelését - Popp József agrármérnök-közgazdász, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tanára.

„Júliusban-augusztusban Magyarországon rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy nagyobb régiókban is aszályos időszak van, ami a fő kultúrnövények esetében – búza, kukorica, repce és napraforgó – a hozamot felezi. Afrikában, Ázsiában ez a probléma sokkal súlyosabb.”

A mezőgazdasági termelés csökkenése a nemzetközi élelmiszerárak emelkedéséhez vezet – jelentette ki az MTA doktora. Popp József hozzátette, van még több, kevésbé ismert probléma is: a termőtalaj kimerülése.

„A termőréteg átlagban 45 centiméter mély, ha a szél és a víz eróziója miatt évente egy milliméter eltűnik, az azt jelenti, hogy tíz év alatt negyven milliméter tűnik el, így száz év alatt eltűnik a negyven centiméternyi termőréteg, akkor sivatag lesz és nem lesz szerves anyag.”

Popp József szólt az erózió melletti további nagy problémáról, a tápanyag nitrogén-, foszfor- és kálium kizsigereléséről, valamint a tápanyag-utánpótlás legnagyobb gondjáról is.

„Ha nem juttatjuk olyan mértékben vissza, amilyenben a hozam eléréséhez szükséges, az hozamcsökkenéshez vezet. A tápanyag-utánpótlás legnagyobb problémája az, hogy egyes helyeken túl sokat adagolunk, amely a felszín alatti vizekbe jutva nitrátszennyezést okozva az ivóvizet is szennyezi.”

Az MTA doktora szerint a klímatudatossághoz precíziós termelésre lenne szükség, ennek segítségével annyi tápanyagot lehet a talajba juttatni, amennyit a növény felhasznál.

„Csepegtető öntözés, szkennelés, robotok – ezek segítségével, mindig ugyanazon a táblán haladva négyzetméterenként lehet adagolni a nitrogént, foszfort, és a robotkormányzás miatt kevés a taposási kár.”

Európában még idegenkednek a precíziós növénytermesztéstől, de a munkaerőt felváltja majd a robottechnika – mondta Popp József, hozzátéve, hogy szélsőséges esetben egy szobában ülve egy számítógépről irányíthatjuk a gépeket.

A beszélgetés kedd este 19 órától hallható az InfoRádió Szigma - a holnap világa című tudományos magazinjában.