Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Brutális pusztítást végzett a vihar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétfői viharos erejű szél okozta károk felszámolása még kedden is tartott az ország több megyéjében is.

Győr-Moson-Sopron megyében a tűzoltókat több mint ötven helyszínre riasztották: leginkább kidőlt fákhoz, lehasadt faágakhoz és megrongált épületekhez, de autókban is keletkeztek károk a viharos szél miatt. A káresetek során senki sem sérült meg.

Veszélyesen megdőlt egy fenyőfa az erős szélben hétfőn éjszaka Csákváron
Veszélyesen megdőlt egy fenyőfa az erős szélben hétfőn éjszaka Csákváron
Fotó: OKF Médiaszerver - Farkas-Bozsik Gábor

A legtöbb bejelentés Győrből és környékéről érkezett, a lehasadt nagy méretű faágak épületekre villanyvezetékekre szakadtak, vagy akadályozták a közúti vagy gyalogosforgalmat. A Győr-szabadhegyi vasútállomás közelében több száz négyzetméternyi lemeztető lazult meg egy épület tetején, amit a viharos szél letépett. A lezuhanó tetőzet az ott parkoló kocsikra esett.

Emellett Csornára, Mosonmagyaróvárra, Győrsövényházra is vonultak a tűzoltók. Utóbbi településen egy családi házra dőlt egy nagy fenyőfa, nem kis riadalmat okozva az ott lakóknak. 

Sopronban több emeletes épület tetőszigetelését kezdte meg a szél, Mosonmagyaróváron és Győrben is házak bádogozását, tetejét kezdte meg a szél, Kapuváron épület ablakai törtek ki, Győrben és Nyúlon is buszmegállókat rongált meg a szél, illetve több helyen Győrben, Markotabödögén, Öttevényen villanyvezetékre, villanypóznákra zuhantak a kidőlt fák, volt ahol épület, volt ahol kerítés sérült meg a kicsavart fáktól.

A hétfőn érkezett erős szél következtében veszélyesen megdőlt, illetve kidőlt nagyméretű fák jelentettek veszélyt, valamint okoztak kisebb fennakadásokat a közlekedésben Veszprém megyében. Pápateszéren az Ady Endre utcában egy nagyméretű fa veszélyeztette a mellette álló lakóházat, míg Nagyacsádon egy villanyvezetékre dőlt rá egy magas fa.

 Feltehetően a viharos időjárás miatt szakadt be a tatabányai uszoda sátortetője, közismertebb nevén a Buborék. Több millió forintba kerülhet, mire pótolják a fedőfóliát és orvosolják a járulékos károkat, ráadásul a bajnoki mérkőzéseket sem tudják megtartani a tönkrement uszodában.

buborék
Fotó: kemma.hu

Főként Tatabányán és Oroszlányon okoztak fennakadást a kidőlt fák és a leszakadt faágak, de Nyergesújfalun, Kisbéren és Ácson is dolgoztak a tűzoltók. Volt, ahol palatetőket is elsodort a szél, Oroszlányon pedig egy emeletes tömbház tizedik emeletén feltetehetően nyitva felejtett ablak is leszakadt.

A hét első napján a viharos erejű szél adott munkát Csongrád megye tűzoltóinak.  Szegeden egy nagy méretű fa lakóépületre dőlt.  Egy hódmezővásárhelyi áruház tetejét bontotta meg a szél, a meglazult darabok a gyalogosok forgalmát is veszélyeztették.  Kora délután a szentesi vérellátó központ épületére dőlt egy kettétört nyárfa, ami az épületet és az arra közlekedőket is veszélyeztette.  Ásotthalom területéről is érkezett lakossági bejelentés, az egyik tanya udvarán hasadt le egy ág, amely fennakadt az alatta futó távvezetéken.