eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Meghosszabbították a Jobbik ellenőrzésével összefüggésben indult nyomozás határidejét

Meghosszabbították a Jobbik ellenőrzésével összefüggésben indult nyomozás határidejét

Március hatodikáig meghosszabbították a Jobbik állami számvevőszéki (ÁSZ) ellenőrzésével összefüggésben indult nyomozás határidejét - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Az ÁSZ még október elején közölte, hogy a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Ezért az ügyészséghez fordultak.

A Fővárosi Főügyészségi akkori tájékoztatása szerint az ÁSZ jelzését az abban foglaltak alapján a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség feljelentésként értékelte és a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A kerületi ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a nyomozás lefolytatásával, amelynek határidejeként december 6-át jelölte meg.

Ezt a határidőt hosszabbították most meg.

A számvevőszék közlése szerint a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének 2015 és 2016-ra, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

A Jobbik visszautasította, hogy ne működött volna együtt a számvevőszékkel.

Az ÁSZ korábban arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy hatósági jelzést kaptak a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt, és ezeket a dokumentumokat felhasználják az ellenőrzés során.

Mindezek alapján az ÁSZ összeállította a Jobbik 2015-2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzéséről szóló jelentéstervezet, és szerdán megküldte az ellenőrzött szervezetnek, amely a törvényi előírás szerint tizenöt napon belül írásban észrevételt tehet.

A megküldött jelentéstervezetben az ÁSZ rögzíti, hogy az ellenőrzés akadályozása miatt a Jobbik nem igazolta az átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjainak megteremtését a közpénzekkel, a közpénzek szabályos, átlátható felhasználását, valamint a céljaira rendelt vagyon jogszerű használatát, megőrzését. Továbbá 2015-2016-ra vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.

A számvevőszék a jelentéstervezetben tájékoztatta a pártot, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely

a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül.

A jogszabály szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.

A számvevőszék a jelentéstervezetet a tizenöt napos észrevételezés után véglegezi és hozza nyilvánosságra a honlapján - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben.

Volner: kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson

A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi országgyűlési választáson - közölte az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Volner János arra reagálva, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítása szerint a párt több mint 330 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében, azt mondta: összességében több mint 660 millió forint bírsággal számolnak, ami gyakorlatilag megfelel az összes anyagi erőforrásnak, amit a következő időszakban politikai és kampánytevékenységre fordítottak volna.

A jobbikos politikus a rendszerváltás utáni időszak politikai küzdelmeinek mélypontjaként jellemezte a helyzetet, kifogásolva, hogy hatósági eszközökkel, "a magyar államapparátus pártállami szolgálatba vonásával" akarja a Fidesz ellehetetleníteni és tönkretenni a pártot.

"A mai napon történtek" jelentik a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit - értékelt Volner János.

Azt is szóvá tette: "egy volt fideszes országgyűlési képviselő által irányított" ÁSZ úgy ellenőrizte a Jobbikot, hogy a határidő előtt elzárta a párt elől az adatok feltöltésének lehetőségét, majd azok eltitkolásával vádolta. A kért adatokat az ÁSZ székháza elé vitték és újságírók gyűrűjében megpróbálták átadni, az átvételt azonban a szervezet megtagadta - fejtette ki a frakcióvezető, aki ismét azt hangoztatta: semmilyen titkolnivalójuk nincs, mindenben eleget tettek törvényes kötelezettségeiknek.

Kitért arra is: a számvevőszék úgy tett megállapítást, hogy nem volt az iratok birtokában, "hasraütésszerűen" állapította meg az összeget.

Arra a felvetésre, hogy az ÁSZ egyelőre jelentéstervezetként hivatkozik a dokumentumra, azt felelte: csatolni fogják észrevételeiket, de a szervezet eddig is elzárkózott az adatok átvételétől. Ismét kísérletet tesznek arra, hogy a helyzet tisztázódjon - tette hozzá.

Volner János egy másik kérdésre azt is kijelentette: egyetlen fillér törvényileg kifogásolható támogatást nem kaptak sem magánszemélytől, sem egyéb szervezettől, s ezt bizonyítani is tudják.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×