eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Arcok 1956-ból - Berecz György

Arcok 1956-ból - Berecz György

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Berecz Györgyöt mutatjuk be.

Életpálya

A Budai Forradalmi Katonai Bizottmány egy kevéssé ismert szervezet volt az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, amely a Fő utcai katonai ügyészség és bíróság épületében működött. Mivel vezetősége – köztük a parancsnok, Butkovszky Emánuel – a szabadságharc leverése után azonnal emigrált, a retorzió az alacsonyabb szintű vezetők és tagok ellen irányult, akik közül két embert a megtorló perben halálra ítéltek. Az egyikük Berecz György volt.

Berecz György (1924 - 1958)

műszerész

Berecz György Kolozsváron született 1924-ben. Szülei válása után édesanyja újra megházasodott, a nevelőapja pedig a nevére vette. 1927-ben áttelepültek Magyarországra. Négy gimnáziumi osztályt végzett, majd műszerésznek tanult. 1944-ben önként vonult be katonának, Budán a rohamtüzérségnél teljesített szolgálatot, de a harcokban nem vett részt. 1945 januárjában rövid időre szovjet fogságba került. A háború után a Budavidéki Villamossági Vállalatnál helyezkedett el. Kétszer volt büntetve kisebb bűncselekményekért, 1949-ben embercsempészet vádjával nyolc hónapra internálták. Szabadulása után több munkahelye volt, a forradalom kitörésekor sofőrként dolgozott a II. számú Épületfuvarozási Vállalatnál.

Vallomása szerint 1956. október 23-án véletlenül keveredett a forradalmi események közepébe. Aznap este vidéki munkáról érkezett vissza Budapestre, hallott a tüntetésről, és barátnője keresésére indult a szolgálati teherautóval. A Parlamenthez sietett, ahol „valaki bekiabálta, hogy a rádiónál lövik a népet, mindenki menjen oda. Az én 3 és ½ tonnás tehergépkocsimat is megszállták az emberek, és kényszerítettek, hogy induljak el velük a rádióhoz.” Késő este fegyvereket szállított Kispestről a forradalmároknak. Vállalata már másnap határozott a munkahelyi őrség megszervezéséről, a feladattal Berecz Györgyöt bízták meg. Az október 27-én alakult munkástanácsba is beválasztották, melynek révén kapcsolatba került a Széna téri felkelőcsoporttal. Október 30-án személyesen Szabó bácsinak, a Széna téri parancsnoknak vitt üzenetet. Ez alkalommal egy pisztolyt is kapott a nemzetőröktől. November 2-án került a Fő utcába, Butkovszky Emánuel csoportjához. Butkovszky október 31-én építette ki bázisát a katonai ügyészség és bíróság épületében, ahol az ügyészek egy része a felkelők mellé állt. A csoport főként ÁVH-sok és pártfunkcionáriusok begyűjtésében vett részt, biztonsági okokból, hogy az önkényeskedéseknek elejét vegyék. Berecz a nyomozás és a tárgyalás során is tagadta, hogy bárkit előállított vagy letartóztatott volna, ahogy tagadta azt is, hogy segédkezett nagy mennyiségű fegyver beszállításában a Fő utcai épületbe. A Budai Forradalmi Katonai Bizottmány tárgyalt Kopácsi Sándor ezredessel, a budapesti rendőrkapitányság vezetőjével, kapcsolatban állt a Széna téri felkelőcsoporttal, és részt vett a november 3-i nemzetőrségi értekezleten is. Felügyeletét igyekezett a III. kerületben is kiterjeszteni. Berecz Györgyöt nevezték ki a III. kerület katonai parancsnokává azzal a feladattal, hogy szervezze meg a nemzetőrséget. November 4-én a szovjet támadás hírére a csoport hamar belátta a fegyveres túlerő elleni harc kilátástalanságát, bázisukat védhetetlennek nyilvánították, és szétszóródtak. Berecz György vallomása szerint „mindenhonnan telefonáltak: »általános támadás, mindenki meneküljön, ahogy tud.« Igen nagy volt a kavarodás, és láttam Butkovszkyn, hogy elvesztette a fejét”. Ő maga is hazament, a fegyveres harcban nem vett részt. A szabadságharc leverése után vidéken húzódott meg, majd mivel kiderült számára, hogy a rendőrség keresi, megkísérelt Ausztriába szökni.

1957. április 25-én tartóztatták le. Első fokon a Budapesti Katonai Bíróság Jáger László hadbíró alezredes vezette tanácsa a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetése, tiltott határátlépés és társadalmi tulajdon sérelmére elkövetett sikkasztás vádjával 1957. december 4-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. A sikkasztás vádja azon alapult, hogy Berecz a szökési kísérletekor céges munkaruhát vitt magával. Ítéletét a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának Szimler János hadbíró alezredes vezette különtanácsa 1958. január 27-én halálbüntetésre súlyosbította, arra hivatkozva, hogy Bereczet „többszáz főnyi fegyveres ellenforradalmár” tekintette parancsnoknak. Lénárd Ottóval, a per másodrendű vádlottjával együtt végezték ki 1958. január 28-án.

Forrás, szakirodalom:

Berecz György és társai HL (BKB) 00106/57

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet, Budapest, 1996.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László: A II. kerületi Nemzeti Bizottmány. http://beszelo.c3.hu/cikkek/a-ii-kerueleti-nemzeti-bizottmany

Eörsi László: Fő utca, 1956. In: Élet És Irodalom LXI. évfolyam, 24. szám, 2017. június 16.

Eörsi László: A Széna tériek 1956. 1956-os Intézet–Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Budapest, 2006.

Jáger László pályája

Szimler János pályája

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1958. január 28.

Kádár János elvtárs beszámolójával megkezdte ülésszakát az országgyűlés

A forradalmi munkás-paraszt kormány a párt helyes politikáját valósítja meg.

Javaslat a kormány átalakítására: miniszterelnök dr. Münnich Ferenc

(Részletek Kádár János pártfőtitkár beszédéből; vezércikk- szerk.)

„(...) elmondhatom, hogy a tavalyi, májusi helyzethez képest a Magyar Népköztársaság állami és társadalmi rendje tovább erősödött. (...) A törvényesség betartása nálunk – azon kívül, hogy senkit sem ítélnek el olyasmi miatt, amit nem követett el – biztosítja az is, hogy a vádlott elhatározásától függően elismeri vagy tagadja a terhére felhozott cselekményt és bűnösségét. (...)”

(...)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×