eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az egészségügyi államtitkár lehetetlennek tartja Gulyás Gergely javaslatát

Az egészségügyi államtitkár lehetetlennek tartja Gulyás Gergely javaslatát

Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét. A pluszpénz mértéke azonban nagyságrendekkel eltérő lesz.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett, a több lépcsős béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született meg tavaly. Ekkor, első lépcsőben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés november elsejétől esedékes második ütemét jelentette be most az államtitkár.

A napokban fog megérkezni a dolgozók számláira a megemelt bér” – jelentette ki az InfoRádiónak. Az államtitkár tájékoztatása szerint a szakdolgozók átlagos béremelése 12 százalék, a szakorvosok és -gyógyszerészek 100 ezer forint bruttó növekedésre számíthatnak, a rezidensek pedig bruttó 50 ezer forinttal kapnak magasabb fizetést.

Az államtitkár kiemelte, az orvosoknál a bértömeg 40 százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, mivel ezeket az alapbérből számítják, ezek a bérelemek is emelkedni fognak. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette, hogy a kormány célja a béremelésekkel a visegrádi négyek átlagának elérése volt.

Cser Ágnes, a Magyar Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke múlt héten nyilatkozott az InfoRádiónak a sztrájktárgyalások legutóbbi fordulójának követeléseiről. Cser Ágnes ekkor felhívta a szakdolgozók figyelmét: ne csodálkozzanak, ha a napokban csak néhány száz forinttal emelkedik a fizetésük, mivel az eredeti bértáblához képest emelkednek a fizetések. Elmondta:

a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, valamint a szakdolgozói bértábla összecsúszott, így a tapasztaltak és az új munkavállalók közötti bérkülönbség megszűnt.

Az érdekképviselet karácsonyig plusz egyhavi bér kifizetését és a jövő év novemberében esedékes szakdolgozói bérfejlesztés januárra történő előrehozatalát követelte, sajtótájékoztatóján Ónodi-Szűcs Zoltán a követelésekre úgy reagált, hogy folynak a tárgyalások a kérdésben.

Szintén múlt héten egységes védőnői bértábla megalkotását sürgette Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője és alelnöke, aki választókerületében, a 12. kerületben szervezett védőnői konzultáción vett részt. „Ez a bértábla tükrözze a szakmában eltöltött éveket” – tette hozzá.

Ónodi-Szűcs Zoltán a felvetésre úgy reagált, hogy a védőnők helyzetét jelenleg nem tudják bértáblában rendezni, hiszen eltérő működési formában dolgoznak. Az államtitkár hozzátette: megbízást kaptak a kormánytól, hogy dolgozzák ki a védőnői ellátás új modelljét. Ez – mint mondta – meg is történt, most a tárgyalások következnek az érintettekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×