eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Arcok 1956-ból - Farkas Mihály

Arcok 1956-ból - Farkas Mihály

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Farkas Mihályt mutatjuk be.

Életpálya

Az 1956-os forradalmi eseményeket követő megtorló perek Békés megyében is gyakoriak voltak. A legnagyobb pert statáriális eljárás keretében tartották a Szegedi Katonai Bíróságon, amelyben 12 vádlottra összesen 135 év börtönbüntetést szabtak ki, az első- és másodrendű vádlottat pedig halálra ítélték. A forradalmat megtorló kádári- hatalom elsősorban elrettentő céllal rendezte ezeket a pereket, de szempont volt az is, hogy a forradalmárokat fegyveres csőcselékként tüntesse fel. A másodrendű vádlott Farkas Mihályra osztották a katonaviselt férfi szerepét, aki a vádirat szerint szakszerű segítséget nyújtott az úgynevezett csőcseléknek a hatalom fegyveres erői megtámadásában. Az pedig, hogy egy rendszer által kinevelt tiszt a rendszer ellen forduljon, megbocsájthatatlan volt Kádárék szemében.

Farkas Mihály (1928 - 1957)

bádogos

Farkas Mihály szegényparaszti családban született Gyulán, 1928-ban. Az általános iskola befejezése után bádogosnak tanult, a második világháború végétől Budapesten dolgozott. 1949-ben bevonult katonának, a következő esztendőben a Dózsa Gyalogostiszti Iskolába jelentkezett. Csapattisztként szolgált Pécsett 1953-ig, amikor - saját kérésére - hadnagyi rendfokozatban tartalék állományba tették. 1956 szeptemberében tartalékos tiszti továbbképzésre hívták be, majd a forradalom alatt a hódmezővásárhelyi és a békéscsabai helyőrségeknél teljesített szolgálatot. A november 4-i szovjet támadás után leszerelték, ezután visszatért Gyulára.

Ahogyan országszerte több helyen, Gyulán is folytatódtak a tüntetések a szabadságharc leverése után, december közepén is. December 16-án is az utcára vonultak az emberek, mert híre ment annak, hogy a kommunista hatalom - válaszul arra, hogy néhány üzem csatlakozott a Nagy-budapesti Központi Munkástanács által szervezett 48 órás sztrájkhoz – provokációra készül és ellentüntetést szervez. A rendőrség többeket letartóztatott. Másnap a kiszabadításukra induló tömeget a karhatalom és a szovjet páncélosok szétoszlatták. Farkas Mihály is csatlakozott azokhoz, akik a hír hallatán fegyvert szereztek a gyulavári határőrségtől és tüzelőállást foglaltak el a Körös-hídnál. Később úgy vallott, a karhatalmat akarták megfékezni: „ne hagyjuk, hogy lövöldözzenek, hogy sebesülés és halál legyen.” Szerepét a bíróság ítéletében így foglalta össze: „(...) mint katonailag képzett, tartalékos tiszt, amellett, hogy a tömeghangulat felszításában részt vett, az akció fegyveres szervezését magára vállalta, a fegyverek elosztását szakszerűen elvégezte, egyszóval ő is mindent megtett azért, hogyha jön a karhatalom, a rendelkezésre álló tűzfegyverekkel azt fel tudják morzsolni.” A karhatalom azonban nem jött, így semmilyen akció nem történt. Németh Imrének, a köztiszteletben álló volt tanácselnöknek sikerült rábeszélnie a fiatalokat arra, hogy szolgáltassák vissza a fegyvereiket és menjenek haza. A nyomozás már másnap megindult a csapat ellen, Farkas Mihályt is rögtön letartóztatták.

1957. január 10-én a Szegedi Katonai Bíróság Mátyás Miklós hadbíró őrnagy vezetésével fegyver-és lőszerrejtegetés vádjával - statáriális eljárás keretében - halálra ítélte az első rendű vádlott, Mány Erzsébettel együtt. A bíróság álláspontja szerint: „(...) történtek a karhatalom részéről a tömeg szétoszlatása során puskatussal és kézzel végrehajtott bántalmazások is. (...) Mindez azonban az állampolgári, a józan ész, a logika és a becsület törvényei alapján nem indító ok arra, hogy erőszakos úton (...) fegyveresen akarják megtámadni az államhatalom (...) erőit. Hanem csupán arra kellett volna, hogy ösztönözze terhelteket, hogy visszamenjenek, s ha valamilyen sérelmük van, azt törvényes úton kívánják orvosolni.” A kegyelmi tanácskozás mindkét halálraítélt esetében az ítélet életfogytiglanra való enyhítését javasolta. A felterjesztett kegyelmi kérvényt szokatlanul hosszú ideig, mintegy három hétig bírálta el az Elnöki Tanács, mielőtt elutasította volna. Annak ellenére, hogy a két elítéltet Szegeden tartották fogva, az ítéletet 1957. február 2-án Békéscsabán hajtották végre. Ezen a napon a városban tartózkodott a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány tagja, Marosán György is, aki 1956. december 8-i, a Nógrád megyei Munkástanácsnak címzett hírhedt szavaival – „Mától kezdve lövünk” – tudatta: a hatalom kész erőszakosan fellépni a tömegdemonstrálókkal szemben. A helyiek közül sokan vélték úgy, hogy Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzését szándékosan időzítették a Kádár helyetteseként számon tartott kommunista politikus békéscsabai látogatásának idejére.

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Mány Erzsébet és társai HL (Szegedi KB) 24/57

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet. Budapest, 1996.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Erdmann Gyula: Békés megye 1956-ban. Forráskiadványok a Békés Megyei Levéltárból, 22. Gyula, 2006. II/2. kötet

Németh Csaba: Miért halt meg Mány Erzsébet? In: Békés Megyei Múzeumok Közleményei 36. Békéscsaba, 2012.

Mátyás Miklós pályája

Idézetek

Részlet a per ügyészének, dr. Sajti Imrének gondolataiból, amelyet egy 1992-es interjúban mondott:

Az ítélet közismert: Mány Erzsit és Farkas Mihályt halálra, Szilágyi Istvánt 15 évi, a többieket ennél kisebb börtönbüntetésre ítélték. A halálbüntetés kihirdetése után a statárium rendelkezései szerint az ügyésznek – de egyedül neki! – lehetősége volt kegyelem kezdeményezésére. Ezt nyilvánosan kellett kérni a halálbüntetés kihirdetése után.

Ezért az ítélet elhangzása után felálltam, és kezdeményeztem a kegyelmet. A bíróság elvonult a javaslatot megtárgyalni, majd visszatérve kihirdette, hogy kegyelem gyakorlására tesz előterjesztést az Elnöki Tanácshoz. Az ügyvéddel együtt az volt az álláspontunk, hogy nem kellene végrehajtani a halálos ítéleteket. Sőt, maga a bíróság sem akarta a halálbüntetés végrehajtását, de más ítéletet a statárium rendelkezései szerint nem hozhatott. (...) A halálbüntetés kihirdetésekor mindketten összetörtek, sírtak. Meg is értettem őket. A többiek fellélegeztek, hogy börtönbüntetéssel megúszták.”

http://esolap.hu/archive/entryView/166

Részlet a tárgyalási jegyzőkönyvből HL (Szegedi KB) 24/57

„(...) a megyében történt nyugtalanságoknak mindig Gyula volt a központja, mivel társadalmi összetételénél fogva ez a város erősen polgári jellegű és így a zavart keltők könnyebb talajra találtak.”

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1957. február 02.

A törvényes rend védelmében

Beiktatták hivatalába a Fővárosi Ügyészség új vezetőjét

A Népköztársaság elnöki Tanácsa dr. Götz Jánost felmentette a legfőbb ügyész helyettesének tiszte alól és a Fővárosi Ügyészség vezetőjévé nevezte ki. (...) Dr. Szénási Géza, a népköztársaság legfőbb ügyésze beszédében többek között hangoztatta: Úgy kell dolgozni, hogy ne ismétlődhessenek meg a múltban elkövetett hibák. Az ügyészek a törvényesség őrei lehetnek. Az ügyész csak addig töltheti be a hivatását, és csak addig maradhat a helyén, amíg dolgozó néptől nyert megbízatása alapján könyörtelenül képes harcolni az osztályellenség ellen, az ellenforradalom ellen, a nép hatalmáért. (...) Azon siránkoznak országon belül és nyugaton, hogy mi tömegesen végezzük ki az embereket, vérben gázolunk és az a humanitás, amiről beszélünk, az ellenforradalom leverése utáni napokban – azt mondják – szertefoszlott, s a legvadabb terror uralkodik Magyarországon. Minden ember tudja ebben az országban, hogy ez nem igaz. A humanitásból nem adtunk fel semmit. (...)

Ahol tűrhetetlenül bánnak a munkásokkal

A kecskeméti Sertéstenyésztő és Hízlaló Vállalat (Sernevál) hetényegyházi telepének vezetője, Pokomándi Imre 1956 december közepén kiüzent az irodábó Szász Mihályné 11 tagú, női munkacsoportjának: ne dolgozzanak tovább, nincs szükség a munkájukra. A munkások összenéztek: hát ez meg mi? Szászné kérdőre vonta a telepvezetőt a jogtalan eljárás miatt. (...) Pokomándi csak gúnyolódott... (...) Vajon mi az oka annak, hogy Serneválnál így bánnak az emberekkel? A törvények nem ismerése? A tudatlanság? Mindkét kérdésre határozott nem a felelet. A baj a munkástanács elnökségében van. (...)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×