eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Reagáltak a 112-es segélyhívót övező botrányokra

Reagáltak a 112-es segélyhívót övező botrányokra

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, felelőtlenül jár el az a tűzoltó szakszervezet, amely arra kéri lakosságot, hogy ne használja a 112-es segélyhívót, arra hivatkozva, hogy annak operátorai nem szakemberek, lassúak és sokat hibáznak.

Október 22-én a szolnoki Liget út egyik társasházából felhívta egy lakó a tűzoltókat, hogy visszaáramlik a füst az épület úgynevezett gyűjtőkéményéből. A Lánglovagok.hu értesülése szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság diszpécsere azt mondta neki, hogy majd két nap múlva, a nemzeti ünnep után egy kéményseprő megvizsgálja a kéményt.

Néhány órával később már a rendőrség hívta a tűzoltókat, mert nem tudtak bejutni egy idős hölgyhöz, akinek lakásából füst ömlött ki a bejárati ajtó fölötti ablakon át, miután betörték azt. A lakót holtan találták, a konyhában pedig egy már kialudt tűz nyomaira bukkantak. Az első telefonáló a hölgy szomszédja volt, tehát feltételezhető, hogy mégsem a kéményből visszaáramló, hanem a mellette lévő lakásból átszivárgó füstöt érezte meg.

A távirati iroda szerint a katasztrófavédelem vizsgálatot indított, a szervezet megyei igazgatója pedig feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, bár ezt a vádhatóság még nem erősítette meg. Ekkor adott ki egy nyílt levelet a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, amelyben a nem tűzoltókat, rendőröket és mentőket alkalmazó 112-es segélyhívó rendszert hibáztatják az ilyen esetekért, és azt tanácsolják az embereknek, hogy ne azt hívják, hanem a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szolgálatot. Az érdekképviselet elnöke, Salamon Lajos az RTL Klubnak nyilatkozott. Meglátása szerint az új központosított rendszer bevezetése nemhogy nem gyorsítja meg az eljárást, de a plusz lépcsőfok beiktatásával percek vesznek kárba, míg a hívás a megfelelő szervhez eljut – hangsúlyozta.

Volt egy júliusi eset is, amikor a 112-es operátora félreértette a település nevét, valamint a monitorján nem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, így a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra riasztotta a tűzoltókat, a rendőröket és a mentőket egy járművével felborult traktoroshoz. A férfi meghalt, mire kiértek hozzá.

Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoz a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség. Az Index azóta több olyan történetet megírt, amelyben civilek és operátorok kölcsönösen panaszkodnak egymás kommunikációjára, a témával összefüggésben pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kapott egy kérdést a legutóbbi Kormányinfón. Azt válaszolta rá, hogy a szakszervezet felelőtlen volt és nagy hibát követett el a nyílt levéllel. „Én mindenkinek azt tanácsolom – személyesen egyeztettem a Belügyminisztériummal is –, hogy a 112-t használja továbbra is. Egy hiba miatt – én szeretném nyomatékkal fölhívni mindenki figyelmét –, hogy ne kockáztasson. A 112-es rendszer egy kiépült, digitálisan megtámogatott, többszörösen lebiztosított rendszer” – fogalmazott a tárcavezető. 

A 112-es segélyhívót azért vezették be, mert ha egy helyszínen rendőrre, mentőre és tűzolótra is szükség van, akkor egyszerre tudják riasztani mindjárom szogálatot, de ami ennél is fontosabb, hogy ki tudják szűrni a vakriasztásokat, tehát feleslegesen sehová sem fog kirobogni a segítség. Bármilyen furcsa ugyanis, de a hívások többsége semmilyen beavatkozást nem igényel – mondta korábban az InfoRádióban Hablicsek Nikoletta, az Országos rendőr-főkapitányság ügyeleti főosztályának vezetője. Vannak rosszindulatú hívások, de az is előfordul, hogy gyermekek szórakoznak a telefonnal – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. A megkeresések mindössze 20 százaléka igényli a készenléti szervek beavatkozását – tette hozzá.

A 104-es, a 105-ös és a 107-es telefonszámokat továbbra sem szüntették meg, azok továbbra is hívhatók. Akkor fogják kikapcsolni, ha már senki sem hívja azokat – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×