Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Reagáltak a 112-es segélyhívót övező botrányokra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, felelőtlenül jár el az a tűzoltó szakszervezet, amely arra kéri lakosságot, hogy ne használja a 112-es segélyhívót, arra hivatkozva, hogy annak operátorai nem szakemberek, lassúak és sokat hibáznak.

Október 22-én a szolnoki Liget út egyik társasházából felhívta egy lakó a tűzoltókat, hogy visszaáramlik a füst az épület úgynevezett gyűjtőkéményéből. A Lánglovagok.hu értesülése szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság diszpécsere azt mondta neki, hogy majd két nap múlva, a nemzeti ünnep után egy kéményseprő megvizsgálja a kéményt.

Néhány órával később már a rendőrség hívta a tűzoltókat, mert nem tudtak bejutni egy idős hölgyhöz, akinek lakásából füst ömlött ki a bejárati ajtó fölötti ablakon át, miután betörték azt. A lakót holtan találták, a konyhában pedig egy már kialudt tűz nyomaira bukkantak. Az első telefonáló a hölgy szomszédja volt, tehát feltételezhető, hogy mégsem a kéményből visszaáramló, hanem a mellette lévő lakásból átszivárgó füstöt érezte meg.

A távirati iroda szerint a katasztrófavédelem vizsgálatot indított, a szervezet megyei igazgatója pedig feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, bár ezt a vádhatóság még nem erősítette meg. Ekkor adott ki egy nyílt levelet a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, amelyben a nem tűzoltókat, rendőröket és mentőket alkalmazó 112-es segélyhívó rendszert hibáztatják az ilyen esetekért, és azt tanácsolják az embereknek, hogy ne azt hívják, hanem a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szolgálatot. Az érdekképviselet elnöke, Salamon Lajos az RTL Klubnak nyilatkozott. Meglátása szerint az új központosított rendszer bevezetése nemhogy nem gyorsítja meg az eljárást, de a plusz lépcsőfok beiktatásával percek vesznek kárba, míg a hívás a megfelelő szervhez eljut – hangsúlyozta.

Volt egy júliusi eset is, amikor a 112-es operátora félreértette a település nevét, valamint a monitorján nem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, így a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra riasztotta a tűzoltókat, a rendőröket és a mentőket egy járművével felborult traktoroshoz. A férfi meghalt, mire kiértek hozzá.

Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoz a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség. Az Index azóta több olyan történetet megírt, amelyben civilek és operátorok kölcsönösen panaszkodnak egymás kommunikációjára, a témával összefüggésben pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kapott egy kérdést a legutóbbi Kormányinfón. Azt válaszolta rá, hogy a szakszervezet felelőtlen volt és nagy hibát követett el a nyílt levéllel. „Én mindenkinek azt tanácsolom – személyesen egyeztettem a Belügyminisztériummal is –, hogy a 112-t használja továbbra is. Egy hiba miatt – én szeretném nyomatékkal fölhívni mindenki figyelmét –, hogy ne kockáztasson. A 112-es rendszer egy kiépült, digitálisan megtámogatott, többszörösen lebiztosított rendszer” – fogalmazott a tárcavezető. 

A 112-es segélyhívót azért vezették be, mert ha egy helyszínen rendőrre, mentőre és tűzolótra is szükség van, akkor egyszerre tudják riasztani mindjárom szogálatot, de ami ennél is fontosabb, hogy ki tudják szűrni a vakriasztásokat, tehát feleslegesen sehová sem fog kirobogni a segítség. Bármilyen furcsa ugyanis, de a hívások többsége semmilyen beavatkozást nem igényel – mondta korábban az InfoRádióban Hablicsek Nikoletta, az Országos rendőr-főkapitányság ügyeleti főosztályának vezetője. Vannak rosszindulatú hívások, de az is előfordul, hogy gyermekek szórakoznak a telefonnal – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. A megkeresések mindössze 20 százaléka igényli a készenléti szervek beavatkozását – tette hozzá.

A 104-es, a 105-ös és a 107-es telefonszámokat továbbra sem szüntették meg, azok továbbra is hívhatók. Akkor fogják kikapcsolni, ha már senki sem hívja azokat – tájékoztatott a Belügyminisztérium.