eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Adó- és bürokráciacsökkentést sürgetett Varga Mihály - a nap hírei

A többi között az adók további csökkentését tartja szükségesnek a vállalkozások helyzetének javításáért a nemzetgazdasági miniszter. Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői. Bangladesben rohingja menekültekkel találkozott Ferenc pápa. A nap legfontosabb hírei december elsején.

A többi között az adók és az állami bürokrácia további csökkentését tartja szükségesnek a vállalkozások helyzetének javításáért a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Vállalkozók Napján a képzési rendszer finomítását is elengedhetetlennek nevezte. A tárcavezető a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége rendezvényén arról is beszélt: fontos, hogy az adóhivatal a kis és közepes vállalkozások számára is elkészítse az adóbevallást.

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői a Müpában megtartott gálaesten. A Prima Primissima Díj tíz kategóriájának díjazottjai: Farkas Gábor építész; Vicsek Tamás fizikus; Baló György szerkesztő, műsorvezető; Birkás Ákos festőművész; Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató; Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; Kányádi Sándor költő, író, műfordító; Bálint György kertészmérnök; Eötvös Péter zeneszerző, karmester; Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró. Az idén mintegy 750 jelölés érkezett a 10 kategóriában.

A teljes lakosság 25,6 százalékát érinti a szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázata, ami 0,7 százalékpontos csökkenés az előző évhez képest - jelentette ki a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője. Janák Katalin A háztartások életszínvonala, 2016 című kiadvány bemutatóján azt mondta: a javulás oka a többi között az, hogy tavaly érezhetően nőttek a háztartások bevételei: a nettó jövedelmek 4,2, a reáljövedelmek 3,8 százalékkal.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint nem mindegy, hogy a most megszülető gyermekek 2050-ben munkaképesek lesznek, vagy segélyért állnak sorba. Vecsei Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: 33 év múlva várhatóan 20 százalékkal kevesebben lesznek majd, akik koruknál fogva dolgozni tudnak és Magyarország lélekszáma is kevesebb lesz a jelenleginél. A szeretetszolgálat gyermek-esélyprogramjára utalva arról beszélt: 750 településsel találkoznak, ebből 600 helyen megfelelően tudják felhasználni a változtatásokra a többi között a kötelező óvodáztatást, vagy a közmunkát.

Megkezdődött a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója - az idén 60 ezer doboznyi ajándék összegyűjtése a cél. Az aktivisták országszerte 200 gyűjtőponton várják december 20-áig a gyerekeknek szánt, karácsonyi ajándékokkal megtöltött dobozokat. Aki nem tud ajándékot készíteni, az a 1355-ös telefonszámon hívásonként 300 forinttal segítheti az akciót.

Egyeztetésre hívja a kormányfőt az egyszülős családok ügyéről az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett azt mondta: Orbán Viktor hétfőn az azonnali kérdésére felelve kompromisszumkészségét hangsúlyozta a tartásdíjak ügyének rendezésében. Kedden viszont a Fidesz-KDNP negyedszer sem támogatta az LMP javaslatát, amely a díjakat a valós jövedelemhez kötötte volna.

Sztrájkbizottságot alakított a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, miután nem fogadta el a Metro Kereskedelmi Kft. béremelési ajánlatát. A Metro vezetése azt közölte: minden dolgozójának az alapbér felett, éves szinten kéthavi alapbérnek megfelelő extra bért biztosít, ami rugalmasan felhasználható cafeteria-keretként is. Így a vállalatnál január 1-jétől a legalacsonyabb garantált munkabér meghaladja a 211 ezer forintot. A munkavállalói érdekképviselet hamarosan közzéteszi a követeléseit.

Nem volt gyújtószerkezet az egyik potsdami karácsonyi vásár közelében talált feltételezett robbanószerkezetben. A rendőrség előzőleg elrendelte a környék kiürítését és hatástalanította az eszközt. A szerkezet egy 40-szer 50 centis csomagban volt, amelyet egy belvárosi gyógyszertárnak címeztek. A vásárokat az idén minden korábbinál nagyobb óvintézkedések mellett rendezik meg Németországban. Tavaly egy berlini karácsonyi vásáron 12 ember halt meg, amikor egy elutasított tunéziai menedékkérő egy kamionnal a tömeg közé hajtott. 

Bangladesben rohingja menekültekkel találkozott Ferenc pápa. A dakkai érsekségen tartott vallástalálkozón a szomszédos Mianmarban üldözött kisebbség 16 tagja vett részt. A katolikus egyházfő a valódi hitről beszélt, amelynek segítségével szerinte ellensúlyozható a politikai korrupció. A dél-ázsiai országban utoljára 1986-ban járt pápa, II. János Pál személyében. Ferenc pápa a hét első felében a 700 ezres katolikus kisebbséggel rendelkező Mianmart is felkereste.

Hamis tanúzás miatt vádat emeltek Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója ellen. A nyugalmazott tábornok bűnösnek vallotta magát. Michael Flynn a vádirat szerint szándékosan tett hamis tanúvallomást az FBI-nak januárban, amikor azt állította: nem egyeztetett az orosz nagykövettel az Oroszország ellen elrendelt szankciókról. Az ABC News értesülései szerint Michaek Flynn vádalkut kötött a nyomozókkal, és hajlandó tanúvallomást tenni arról, hogy Donald Trump még elnökjelöltként utasította arra: vegye fel a kapcsolatot az oroszokkal.

Még másfél évig marad a trónon a japán császár. Abe Sindzó miniszterelnök bejelentette: Akihito 2019. április 30-án mond le az uralkodásról. A császár akkor már több mint 85 éves lesz és már korábban jelezte, hogy nyomasztják az uralkodással járó kötelezettségek. Akihitót idősebb fia, Naruhito herceg követi a trónon. Hivatalban lévő császár lemondására két évszázada nem volt példa Japánban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×