eur:
393.97
usd:
369.38
bux:
65756.88
2024. április 23. kedd Béla

Romsics Ignác: néhol élet-halál harc a történelem

Romsics Ignác történész egyedül vállalkozott arra, hogy megírja Magyarország történetét a kezdetektől egészen napjainkig. A kötet a napokban jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában. A szerző az InfoRádió Aréna című műsorában történészi munkamódszeréről is beszélt.

A történetírás és a történelemtudomány eltér a természettudományoktól. A világ bármely pontján elvégezhető ugyanaz a kémiai vagy fizikai kísérlet, és számtalanszor megismételhető – mondta az InfoRádiónak Romsics Ignác. A történelem pontosan nem ismert számunkra, vannak nyomai – dokumentumok, régészeti leletek, írások, elbeszélések – melyek alapján a történész megpróbálja rekonstruálni a múltat. De tudnia kell, hogy soha nem lesz tökéletes: a rekonstrukció részben konstrukció – hangsúlyozta.

A szakembereknek így a rendelkezésre álló nyomokból kell összeállítania egy narratívát, amely mindenképp tartalmazza a szubjektivizmust, az író értékrendjét.

A szakmáját komolyan vevő történész törekszik arra, hogy ne egyéni igazságokat mondjon el, hanem a valódi múltat.

Nagy különbség van a kiegyensúlyozott fejlődéssel rendelkező országok és a – Magyarországhoz hasonlóan – hektikus múltú nemzetek történelemszemlélete között, különösen, ha diktatórikus időszakokat is megélt – véli a történész. Mindkét esetben vannak viták a történelmet illetően, de a egyenletesebb múlttal rendelkező államokban „nem élet-halál harc”, és nem gondolják azt, hogy múlt megítélésén múlik a jövő – tette hozzá.

A párizsi Panthéonban helyezték örök nyugalomra Francois Mitterand szocialista és Charles de Gualle konzervatív-nacionalista elnököt egyaránt. Moszkva esetében azt látjuk, hogy időnként kihozzák a Kremlből, máskor beviszik oda egyes emberek emlékét, nagy politikai váltáskor a történelmet is újraírják – hozott példát Romsics Ignác.

A teljes beszélgetést Romsics Ignác történésszel meghallgathatják vasárnap este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×