eur:
394.39
usd:
369.42
bux:
65745.84
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Figyelmeztetést kaptak a hazai macskatartók

Figyelmeztetést kaptak a hazai macskatartók

Macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén.

 A laboratóriumi vizsgálatokon 29-ből 6 termék bukott el, mivel nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag mennyiséget. A hivatal eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve hazai forgalmazóival szemben – tudatta a Nébih.

Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állategészségügyi biocid anyagok egyaránt szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát hazai kiskereskedőknél vettek, további 6 terméket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

A hatóság laboratóriumában valamennyi termék hatóanyag-tartalmát megvizsgálták. Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, mivel nem tartalmazták a törzskönyvben szereplő hatóanyag mennyiséget. A Nébih eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve forgalmazóival szemben. Ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állat-egészségügyi biocid termék felülvizsgálata. Az eljárás, a laboratóriumi vizsgálatokon túl, kiterjed a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatára és az előny-kockázati viszonyok újraértékelésére is.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ettől függetlenül a hazánkban nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, így vásárlásukat nem javasolja a hatóság. Ebből következően az interneten rendelt 6 termék is elbukott a teszten.

Valamennyi engedélyezett rácsepegtető oldat, amely megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, a kedveltségi rangsorban is helyet kapott. Ez a 17 termék maximális pontszámot érdemelt ki.

A kedveltségi tesztelésen kizárólag klasszikus vásárlói szempontokat figyelembe véve állították fel a pontozók a spot-onok rangsorát. Többek között a fizikai jellemzőket (például könnyű felbontás, jó minőségű csomagolás, egyszerű használat), a dobozon lévő információkat, a használati utasítás pontosságát és a készítmények illatát értékelték.

A macska spot-on-ok versenyében első helyen a Vectra Felis készítmény végzett. Második lett az Advocate rácsepegtető oldat, míg harmadikként az Effipro Duo termék zárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×