eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bajba kerülhet több száz polgármester

Komoly gondot okozhat, hogy akár 250-300 polgármester és alpolgármester is eléri a nyugdíjkorhatárt a 2019-es önkormányzati választás utáni években. Ahol az érintett polgármesterek csak a nyugdíjig vállalják a tisztséget, ott időközi választást kell majd tartani. Azok a jelenlegi idős településvezetők pedig, akiknek legközelebb nem szavaznak bizalmat, állás nélkül maradhatnak, éppen a nyugdíj előtt - írja a Magyar Idők.

Akár 250-300 olyan polgármester és alpolgármester is lehet az országban, aki a következő ötéves ciklusban, 2020-ban vagy 2021-ben éri el a nyugdíjkorhatárt, és egy részük csak azért indul majd el az önkormányzati választáson, hogy addig megmaradjon a munkaviszonya – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt Jenő hozzátette: szép számmal állhat elő ugyanakkor olyan helyzet is, hogy az érintettek egy részét nem választják meg, így néhány évvel a nyugdíj előtt utcára kerülnek, miközben több cikluson keresztül dolgoztak a helyi közösség bizalmából a településen. Szavai szerint rontja egy-egy jelölt esélyét a választáson, ha őszintén elmondja, hogy csak egy-két évre vállalná a polgármesterséget.

A TÖOSZ elnöke emlékeztetett arra, mindez azért jelent problémát, mert 2012. január elsejétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nyugellátás (a nők kedvezményes nyugdíját kivéve) nem folyósítható, illetve 2014-től a közszolgálati járadékra vonatkozó rendelkezések is megszűntek. Márpedig ebből a szakmából nem úgy megy a visszavonulás, hogy bárki bármikor, minden következmények nélkül nyugdíjba mehet - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×