eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Visszaszorultak a szélsőséges szervezetek - a nap hírei

A hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek elterjedését akarja elérni a Nemzeti Bank a kedden bejelentett eszközökkel. Átlag alattinak értékelte a magyar diákok teljesítményét az úgynevezett együttműködő problémamegoldásban a PISA jelentés. Zimbabwéban lemondott Robert Mugabe elnök. A nap legfontosabb hírei november 21-én,

A hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek elterjedését akarja elérni a Nemzeti Bank azokkal a most bejelentett úgynevezett nemkonvencionális eszközökkel. Nagy Márton alelnök a monetáris tanács kamatdöntő ülése után elmondta, hogy a jegybank vezetése a jövő héten összeül a kereskedelmi bankok szakembereivel, hogy megvitassák az intézkedések bevezetésének feltételeit.

Csúcstalálkozóra hívta az építőipari ágazat képviselőit a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta, hogy a magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő, ezért a rendszerváltás óta először péntekre csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei, valamint a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével.

A népességnövekedés miatt jelentősen megnövekvő élelmiszer és vízszükségletre figyelmeztetett a köztársasági elnök a Szent István Egyetemen. Áder János a gödöllői intézményben tartott előadásában azt mondta: 2050-re ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége az akkorra 10 milliárd lakost számláló emberiségnek.

A Magyarországon tevékenykedő szélsőséges szervezetek visszaszorulásáról számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület zárt ülése után. Pintér Sándor belügyminiszter azt hangsúlyozta: az érintett csoportosulások nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: a főként szélsőjobboldali militáns szervezetek összességében a társadalmi rendre nem jelentenek veszélyt.

Átlag alattinak értékelte a magyar diákok teljesítményét az úgynevezett együttműködő problémamegoldásban az OECD most közzétett PISA jelentése. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet által 2015-ben vizsgált térségbeli országok közül Csehország, Észtország és Horvátország is megelőzte Magyarországot. Az oktatási államtitkárság arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási rendszer 2013-ban kezdett átalakításának eredményei legkorábban a jövő évi és 2021-es PISA felméréseken mutatkoznak majd meg.

Az MSZP elnöke szerint a kormány egyre erősödő látszatpolitizálással fedi el a problémákat. Molnár Gyula egy salgótarjáni rendezvényen kijelentette: a kabinet milliárdokat költ propagandára, hogy megpróbálja elfedni a valóságot, miközben az ország politikai, gazdasági és társadalmi válság felé halad.

Egy átfogó, mindenki számára elérhető otthonteremtési programot sürget a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke úgy véli: a családi otthonteremtési kedvezményt jellemzően a felső középosztálytól felfelé tudják igénybe venni. Értékelése szerint egy bérlakásépítési program rendszerszintű változást tudna hozni.

Ismét benyújtja az Országgyűlésnek javaslatát a dolgozói szegénység felszámolására az LMP. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes az InfoRádióban elmondta: a párt a többi között társadalmi szintű béremelést hajtana végre a mintegy 1400 milliárd forintot igénylő programban, amelyre szerinte rendelkezésre áll a fedezet a költségvetésben.

Két újabb 1956 utáni koncepciós perben mondta ki az ítéletek semmisségét a Kúria. A Legfőbb Ügyészség képviselője elmondta: a semmisségi igazolások kiadásának célja, hogy az utókor valóban úgy tekintsen ezekre az ítéletekre, mintha meg sem hozták volna azokat.

Meghalt Stadler József - erősítette meg a vállalkozó ügyvédje. Az akasztói üzletember 66 éves volt. Stadler József 1998-ban több milliárdos adócsalás miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, melyet 2003-ban 4,5 évre enyhítettek. 2011-ben újabb bűncselekményekért négy év tíz hónap börtönre ítélték. Szabadulása után hat hónappal hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála.

Zimbabwéban lemondott Robert Mugabe elnök. A 93 éves politikustól várhatóan Emmerson Mnangagwa alelnök veszi át az afrikai ország irányítását. Az alelnök menesztése váltotta ki a múlt heti katonai hatalomátvételt Zimbabwéban. Robert Mugabe lemondását követően többezres tömeg kezdett ünnepelni a haharei törvényhozás épületénél.

Oroszországban elismerték, hogy nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe az Urál déli része fölött szeptember végén. Az orosz meteorológiai szolgálat közölte, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben. Az érintett térségben van a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel, illetve ipari és kutatási célra használatos radioaktív anyagokat gyártanak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×