Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fontos változás a panellakásokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A távfűtés korszerűsítése és a panelfelújítási programok is szerepet játszanak a házgyári lakások növekvő népszerűségében - írja a Magyar Idők.

Budapesten ma már többen érdeklődnek panellakások iránt a 30 millió forintos árszint alatt, mint más ingatlantípusok – téglaépítésű lakások vagy családi házak – iránt. A Magyar Idők az Ingatlan.com összegzését idézve azt írja: egy év alatt 41 százalékról 53 százalékra nőtt a keresési arány erre az ingatlantípusra. A panelek népszerűsége egyértelmű összefüggésben van a fővárosi lakásárak emelkedésével: az egy-két évvel ezelőtti helyzethez képest ugyanis ma például harmincmillióból már jóval kisebb vagy rosszabb helyen lévő téglalakást lehet csak megvásárolni, mint korábban.

Bár a panellakások az elmúlt években nagyobb mértékben drágultak a téglaépítésűeknél, átlagos négyzetméteráruk most is jóval kedvezőbb. Míg Budapesten egy 50 négyzetméteres panellakás az átlagárak alapján 16–20 millióból kijöhet, az ugyanekkora téglalakásokat állapottól függően 24–28 millió forintért kínálták november elején.

Annak idején leginkább a magas távfűtési díj szólt a panelek ellen. Ez azonban az elmúlt években mérséklődött, ami egyértelműen hozzájárul ezen típus piaci megítélésének javulásához. Mint megírtuk: Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a távfűtés korábban szitokszónak számított az ingatlanhirdetésekben. A helyzet azóta megváltozott: ma már ez az egyik legkényelmesebb és leggazdaságosabb fűtési mód az otthonokban, miután korszerűsítették a mintegy kétmillió lakos komfortérzetéért felelős rendszert.

"Mára a legkevésbé népszerű fűtési megoldásokká a héra és a gázkonvektor váltak."

Az elemző kifejtette, a panellakások reneszánsza megfizethetőségük mellett a panelprogram felfuttatásának köszönhető, hiszen sikerült kiküszöbölni a házgyári épületekre jellemző magas fenntartási költségeket. E lakások tervezésekor nem volt szempont az energiahatékonyság, ezért sem a fűtőrendszer, sem a berendezések, sem a nyílászárók, sem a szigetelés nem segítette a takarékoskodást. Mára viszont előnyösebb a távfűtés, kényelmes és fenntartása jószerivel költségmentes, ami sok egyéni fűtésrendszerről nem mondható el - írja a Magyar Idők.