eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Rögtönzött demonstráció napirend előtt

Rögtönzött demonstráció napirend előtt

Az egészségügy, a bevándorlás és a munkabérek ügye is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Móring József Attila, a KDNP képviselője azokat a magyar baloldali EP-képviselőket kritizálta, akik rábólintottak az Európai Parlamentben az új menekült-fogadási rendszerről, így mások mellett az elosztási kvótákról szóló uniós tárgyalások megkezdésére. Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára válaszában kiemelte, Brüsszelben a kötelező betelepítési kvótáról döntöttek az úgynevezett Soros-terv részeként, majd maga is kritizálta azokat a magyar képviselőket, akik megszavazták a kérdéses határozatot.

A szocialista Szakács László az egészségügyi rendszer problémáit tartotta a legsürgetőbbnek és rámutatott, hogy egy tanulmány alapján évente 32 ezer ember élete volna megmenthető, ha megfelelő forrásokat biztosítanák az ágazatnak. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára valótlanságoknak és álhíreknek nevezte az ellenzéki képviselő által - a forráshiányra - hozott példákat, majd emlékeztette képviselőtársát, hogy annak idején a szocialista kormányok milyen forrásokat vontak meg az ágazattól.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője a gyermekjogok világnapjára emlékeztette képviselőtársait, aláhúzva, hogy véleménye szerint ma Magyarországok a gyermekek nem kapják meg a lehető legjobb oktatást, a kormányfő ugyanis buta országot akar irányítani. Rétvári Bence válaszában rámutatott, hogy az elmúlt időszakban az OECD-országok között Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben a pedagógusok bérei. Nőtt a pedagógus-pályára jelentkezők és -felvettek száma is - tette hozzá az államtitkár.

Hadházy Ákos ügyrendi hozzászólásra jelentkezett, az ülést levezető Jakab István megadta neki a szót, majd - mivel úgy ítélte, hogy a képviselő az ülés vezetését bírálja, ám ezt nem teheti - meg is vonta tőle.

Z. Kárpát Dániel úgy vélte, hogy pártja, a jobbik béruniós kezdeményezése aktuálisabb mint valaha, a kormány ugyanis álvalóságban él a magyar munkavállalók keresetét tekintve is. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy 2016-os kimutatással érvelt, amelynek értelmében Magyarország a térség, arányaiban legkevesebb külföldi munkavállalót kibocsájtó országa, és - mint mondta - az elmúlt időszakban megindult a visszavándorlás a béremelések nyomán.

Németh Szilárd István, a Fidesz részéről Soros György Financial Times-nak adott nyilatkozatára reagált, amelyben a magyar származású üzletember az úgynevezett Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról fejtette ki álláspontját. A képviselő felszólalása alatt az LMP-s Szél Bernadett és Hadházy Ákos egy-egy papírlapon a “Hazudik” feliratot tartotta föl a képviselő mögött, demonstrációjukat a levezető elnök felszólítására sem hagyták abba, aki ígéretet tett a fideszes képviselőnek, hogy megteszi a szükséges lépéseket. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kölcsönös tiszteletet kért az ellenzéki képviselőktől és méltatlannak nevezte az LMP akcióját, majd az Európai Parlament múlt heti döntését kritizálta az elosztási kvótákról szóló uniós tárgyalások megkezdéséről szóló határozat nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×