eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A honvédség repülőgépeket vásárol - a nap hírei

A Fidesz frakció-vezetője szerint Közép-Európára nézve a legfenyegetőbb a betelepítési kvóta. Újraindulhat több magyar baromfitermék exportja Thaiföldre. Zimbabwében leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe államfőt a kormánypárt központi bizottsága. A nap legfontosabb hírei november 19-én.

A Fidesz parlamenti frakció-vezetője szerint Közép-Európára nézve a legfenyegetőbb az unió betelepítési kvótája, mert azokba az országokba kell irányítani a migránsokat, ahol még kevés van. Gulyás Gergely a Kossuth Rádióban elmondta: ez nemcsak Magyarország, de minden más állam számára is fenyegetést jelent, amelyik elutasítja a bevándorlást. A politikus a LIBE-bizottság jelentéséről szóló szavazásról azt mondta: a néppárti frakció jelentős része is megszavazta azt, és a magyar balliberális ellenzék egyik EP-képviselője sem ellenezte, ami szerinte felelőtlenség.

Újraindulhat több baromfitermék exportja Thaiföldre, miután a délkelet-ázsiai hatóságok feloldják a madárinfluenza miatti importtilalmat Magyarországgal szemben - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Magyarország oktatási és gazdasági megállapodásokat kötött Thaifölddel.

Csapatszállításra és légi mentésre alkalmas repülőgépeket vásárol még az idén a Magyar Honvédség - közölte a vezérkari főnök. Benkő Tibor az M1-en elmondta: a magyar légierő igényei szerint átalakított használt gépeket a tervek szerint tavasszal, a missziós váltásokra állítják hadrendbe.

Hat év alatt csaknem másfél évvel csökkent a mentőautók átlagéletkora a fejlesztéseknek és a többletforrásoknak köszönhetően - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a kormány 2010 óta 74 százalékkal bővítette az Országos Mentőszolgálat forrását. Kitért arra is, hogy a béremelések révén a mentődolgozók jövedelme 2018-ban átlagosan 67 százalékkal lesz magasabb, mint 2016-ban volt.

Távozik a pannonhalmi főapátság éléről Várszegi Asztrik. A Kisalföld című lap tudósítása szerint a főpap a Szent Benedek-rendi monostor legrangosabb eseményén, a Szent Márton-napon jelentette be döntését. Várszegi Asztrik 27 évig vezette a Pannonhalmi Bencés Főapátságot.

Fődíjat nyert a Testről és lélekről című film egy lengyelországi nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon. Herbai Máté szombat este vehette át az elismerést a nyugat-lengyelországi Bydgoszczban. Enyedi Ildikó alkotása az idén elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Magyarország hivatalos nevezettjeként a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért is versenyben van.

Még a decemberi uniós csúcs előtt beterjeszti javaslatait Brüsszelnek a brit pénzügyi kötelezettségek rendezésére London – közölte a brit pénzügyminiszter. Philip Hammond nem adott számszerű választ arra, hogy a következő hetekben ismertté válhat-e a brit pénzügyi kötelezettségek mértéke.

Argentínában meghalt a menesztett katalán kormánytagok ellen vádat emelő spanyol főügyész. José Manuel Maza valamilyen fertőzéssel került kórházba Buenos Airesben.

Az egyház evangéliumi kötelességének nevezte a szegények segítését és a szegénység elleni küzdelmet a katolikus egyházfő. Ferenc pápa a szegények első világnapján mondott beszédében hangsúlyozta: nem elegendő tartóztatni magunkat a rossz cselekedettől, jót is kell tenni, embertársaink szeretéséhez nem puszta szavakra, hanem bátor tettekre van szükség.

Zimbabwében leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe államfőt a kormánypárt központi bizottsága, és a helyére a menesztett alelnököt választotta meg. A határozat szerint a politikusnak hétfő estig le kell mondani az államfői posztról, ellenkező esetben a zimbabwei parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást. A 93 éves Robert Mugabe 39 éve vezette az afrikai országot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×