Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lovász László: a tudomány segíthet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a klímaváltozás, a túlnépesedés, a szegénység, a természeti erőforrások kimerülése, a termőtalaj leromlása, a fertőző betegségek, a politikai és vallási szélsőségesség olyan bonyolult, összetett folyamatok, amelyek tanulmányozásához sok tudományág szereplőinek interdiszciplináris kutatási tevékenységére van szükség - egyebek mellett ezt hangsúlyozta Lovász László Jordániában, ahol nemrég ért véget a Tudomány Világfóruma. Az MTA elnöke interjút adott az InfoRádió Szigma – A holnap világa című műsorának.

Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget a 8. Tudomány Világfóruma (World Science Forum) Jordániában. A tudósok, akadémikusok, tudományos kérdésekkel foglalkozó diplomaták, politikusok és üzletemberek fórumát immár nyolcadjára szervezte meg hét nemzetközi partnerrel – köztük az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével – közösen a Magyar Tudományos Akadémia.

Lovász László, az MTA elnöke az InfoRádió Szigma – A holnap világa című műsorának elmondta: vannak világproblémák – például éghajlatváltozás, vízhiány –, amelyeket a tudománynak meg kell oldania, különben ez elkerülhetetlenül válságokhoz, háborúkhoz, népvándorláshoz vezet. Ezekre

a tudomány tudhat bizonyos mértékig megoldásokat, de nem egyedül

– tette hozzá.

A tudomány azzal is hozzájárulhat a világ békéjéhez, hogy a tudósok egy közös cél érdekében hajlandók félretenni a vallási, ideológiai vagy politikai ellenszenvet és ellentéteket. Sok példa van együttműködésre, például Jordánia és Izrael is részt vesz közös kutatásokban – fejtette ki.

Lovász László kiemelte: Magyarországot úgy idézték a fórumon, mint az egyik legfontosabb résztvevőjét a nemzetközi tudománypolitikának. Sokan megköszönték, hogy az MTA létrehozta és fenntartja ezt a sorozatot. 2019-ben ismét Budapest ad helyszínt az eseménynek.

Az MTA honlapján további részleteket olvashatnak a világfórumon történtekről.

A MTA-elnökkel készült interjút teljes terjedelmében meghallgathatják kedden este 7 órakor a Szigma – A holnap világa című műsorában.