eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Balog Zoltán szerint a városiasodás veszélyt jelent, de van megoldás

Balog Zoltán szerint a városiasodás veszélyt jelent, de van megoldás

Az emberi erőforrások minisztere szerint a Visegrádi együttműködés államai Németországgal és Ausztriával együttműködve az Unió gazdasági motorja lehetnek. Balog Zoltán az InfoRádiónak elmondta, az identitásválságban is döntő válaszokat adhatnának Európa jövőjét illetően.

Balog Zoltán Sankt Pöltenben találkozott Johanna Mikl-Leitnerrel, Alsó-Ausztria tartományfőnökével és előadást tartott az EU regionális politikájáról a Duna-régió és Közép-Európa Intézet rendezvényén. Az alakuló osztrák kormány új esélyt jelent az osztrák-magyar kapcsolatokban, az Uniót pedig közelebb kell vinni az emberekhez - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfő késő este, ausztriai látogatását követően telefonon az InfoRádiónak.

Balog Zoltán szerint a városiasodás veszélyt jelent, de van megoldás

A gazdasági és kulturális hagyományok miatt Közép-Európa országai összekötődnek, ezért működhet Balog Zoltán szerint jól e régió együttműködése. "Mi azt tudjuk tenni Európáért, hogy erősítjük ezt a régiót, mert az húzóerő lehet egész Európa számára" - mondta az EMMI minisztere.

Gond a kohéziós alapokkal

A közgyűlésen Balog Zoltán beszámolója szerint megállapították, hogy a kohéziós alapok formájában működő uniós támogatásokat sok bírálat érte azért, mert számos esetben nem segítettek a gazdasági hátrányok felszámolásában. Emellett szeretnék, hogy a helyben élők dönthessék el, hogy mire használják a támogatásokat és ne Brüsszelből döntsenek.

Nem olyan jó az urbanizáció?

"Azonosítottuk azokat a súlyos problémákat, amelyekkel a világ és Európa szembenéz. Az elöregedést és a demográfiai válságot, ennek kapcsán a migrációs krízist. Ausztriában egyébként úgy látják, hogy ez egy lehetőség is, Magyarországon mi ezt kevésbé látjuk így" - mondta a miniszter.

Hozzátette: "többen gondolták úgy, hogy Európának akkor van jövője, ha a vidéki népet megerősítjük és támogatjuk, mert ez nem egyszerűen csak mezőgazdasági kérdés, hanem az életminőség kérdése is. Az urbanizáció, a város előnye a vidékkel szemben Európára nézve középtávon komoly veszélyeket jelent részben a gazdasági növekedés, részben pedig az életminőség szempontjából" - mondta el a megbeszélésekről és a rendezvényről Balog Zoltán.

Brüsszeli változtatást szeretnének

Mindezek mellett Johanna Mikl-Leitner néppárti politikussal - aki Ausztria belügyminisztere volt, és akivel a határvédelem ügyében már korábban jó együttműködést alakított ki a magyar kormány - egyetértettek abban, hogy Európa válságának egyik fő oka az, hogy a brüsszeli döntéshozó folyamatok elidegenedtek az emberektől. Szerintük vissza kell adni az emberek hitét abban, hogy Európa tud közös válaszokat adni a közös kihívásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×