eur:
394.04
usd:
369.84
bux:
65766.8
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Adócsökkentésről döntött a parlament - a nap hírei

A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás csökkentéséről döntött az Országgyűlés. Több milliárdos adócsalás ügyében nyomoz az adóhatóság, amely házkutatást tartott a Mall.hu magyarországi telephelyén. Iránban már 530 halálos áldozata és több mint 8 ezer sérültje van a vasárnap éjjeli földrengésnek. A nap legfontosabb hírei november 14-én.

A szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás csökkentéséről döntött az Országgyűlés. Januártól mindkét járulék mértéke 19,5 lesz. A parlament módosította az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályait is, így a kifizetőt terhelő ekho 20-ról 19,5 százalékra csökken.

Újabb közigazgatási eljárások válhatnak egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a törvényjavaslat parlamenti vitájában elmondta: az állam 170 milliárd forintot költ az elektronikus ügyintézés, a digitalizálás fejlesztésére, amely lehetővé teszi a nyilvántartások egységesítését.

Módosította a kampányfinanszírozási törvényt a parlament. A kormánypárti, szocialista és jobbikos szavazatokkal elfogadott kétharmados változtatás alapján ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson nem ér el 1 százalékot, köteles visszafizetni az államtól kapott pénzt. Ha a politikai szervezet határidőre nem teljesíti kötelezettségét, akkor vezető tisztségviselői állnak helyt egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért.

Jelentősen nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének adatai szerint a hozzájuk tartozó pénztárak a harmadik negyedév végére 11,2 százalékkal 1.247 milliárd forintra növelték vagyonukat az előző év hasonló időszakához képest. A szövetséghez tartozó egészségpénztárak az idén csaknem 25 milliárd forintot, esetenként átlagosan 5500 forintot fizettek ki a tagok által igénybe vett szolgáltatásokért.

Továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat. Ókovács Szilveszter megbízatása 2018. február 15-től 5 évre szól. A főigazgató októberben az InfoRádió Aréna című műsorában operatörvény létrehozását sürgette. Indoklása szerint külön elbírás szükséges az általa képviselt kulturális területnek, emellett a jogszabály gazdasági tervezés garantálásával megkönnyítené az Opera működését.

Új főszerkesztője van a Magyar Nemzetnek Schlecht Csaba személyében, a Hír TV új vezérigazgatója pedig Faragó Csaba lett. A Nemzet Lap- és Könyvkiadó tájékoztatása szerint a változások célja, hogy egyértelműbbé és egységesebbé váljon a Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió felelős politikai-közéleti szerepvállalása.

A látássérülteket segítő infokommunikációs szolgáltatást indít a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: a kormány által 470 millió forinttal támogatott Távszem elnevezésű projektben az érintettek okostelefonnal vagy táblagéppel kérhetnek segítséget.

Újraindul a magyarországi pilótaképzés. A hallgatók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán kezdhetik meg tanulmányaikat a következő tanévtől. Az állami légiközlekedési alapszak a repülésirányító, illetve a légijármű-vezető szakirányokkal indul az eddigi katonai képzések mellett.

Átadták a HungaroControl távvezérlésű toronyirányító központját. A beruházással a Magyar Légiforgalmi Szolgálat szakemberei néhány év múlva már nemcsak a ferihegyi repülőtéren lévő toronyból, hanem a szolgálat irányítóterméből is képesek lesznek irányítani a légi forgalmat.

Két magyar halt meg nyugat-nílusi láz miatt az idén, de az egészségügyi államtitkárság nem tart szükségesnek óvintézkedéseket emiatt. Az egészségügyi államtitkárság közlése szerint mindkét áldozat idősebb férfi volt, akinek több különböző krónikus alapbetegsége is volt. Magyarországon a nyugat-nílusi láz általában június-augusztusban kezdődik és novemberig tart.

Házkutatást tart a Mall.hu telephelyén az adóhatóság. A NAV 4,5 milliárdos adócsalás gyanúja miatt nyomoz. A cég egyelőre nem tudja teljesíteni a vevők megrendeléseit. Az adóhatóság a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve hajtotta végre az országos akciót, amelynek célja egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezet felszámolása. A Mall.hu közleménye szerint egyik munkavállalójuk tevékenysége miatt indult vizsgálat.

Szigorította az online vásárlásokra vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokat az Európai Parlament. A döntés nyomán a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok szorosabb együttműködésben és több eszközzel vehetik fel a harcot a szabályok internetes megszegése ellen.

Iránban már 530 halálos áldozata és több mint 8 ezer sérültje van a vasárnap éjjeli földrengésnek. A Richter-skálán 7,3-es erősségű rengésben több mint 15 ezer ház összedőlt és ugyanennyi megrongálódott. Haszan Róháni elnök kormányzati segítséget ígért a károk felszámolásához. Iránban kedden nemzeti gyásznap volt. A földmozgás a szomszédos Irakban is károkat okozott, és a rengéseket a Földközi-tenger partján is érezni lehetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×