eur:
393.42
usd:
369.01
bux:
65649.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nem lepi meg a tél a közútkezelőt

Nem lepi meg a tél a közútkezelőt

Felkészült a téli időjárásra a Magyar Közút - mondta az InfoRádiónak a társaság szóvivője.

A közútkezelő egész évben felkészült, mert ugyanazok a munkagépek dolgoznak télen is, mint tavasszal és nyáron is – mondta a cég szóvivője, hozzátéve, hogy a munkagépek téliesítése és a síkosságmentesítéshez szükséges anyagok beszerzése már szeptembertől elkezdődik.

„Országosan 725 sószóróval, 214 rakodógéppel és 170 hómaró adapterrel is felszerelhető, univerzális eszközhordozógéppel, 0-24 órában látjuk el a téli üzemeltetési feladatokat. Kezdő készleten kétszázezer tonna útszórósóval, nyolcszáz tonna kalcium-klorid granulátummal és egymillió liter kalcium-klorid oldattal, valamint kilencezer tonna érdesítő anyaggal nézünk szembe a következő hónapok kihívásaival.”

Pécsi Norbert kiemelte, azon a 760 kilométernyi útszakaszon, ahol hófúvások kialakulására van esély, hófúvórácsokat, -hálókat is kihelyeztek a szakemberek.

„Folyamatos készenlétben vannak a munkagépek.”

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, a társaság 32 ezer kilométer útszakaszt üzemeltet, amelyre 725 munkagép jut, hozzátéve, a munkavégzést mindig az utak hierarchikus rendje szerint végzik.

„Ez azt jelenti, hogy első körben az autópályákon, autóutakon, majd a fő- és mellékutakon végezzük el a szükséges beavatkozásokat. Egy-egy munkagépre 30-50 kilométernyi útszakasz jut, a fordulókör intenzív havazás mellett akár 2-5 órát is igénybe vehet.”

Folyamatos munkavégzés mellett is előfordulhatnak télies útviszonyok, ezért Pécsi Norbert úgy fogalmazott, még mindig nem késő téli gumikra cserélni a nyáriakat, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×