eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így látják az elemzők az ellenzék jövőjét

Így látják az elemzők az ellenzék jövőjét

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint jól jönne az ellenzéknek, ha újra alakulnának a frontok. A Nézőpont Csoport vezetője úgy véli, felgyorsulhatnak az erjedési folyamatok az ellenzéken belül, ha a tavaszi választást követően is a Fidesz-KDNP marad kormányon.

Az ellenzéket normál politikai körülmények között nem lehet leváltani, viszont ha abból indulunk ki, hogy meglehetősen gyengén teljesített az elmúlt években, akkor nekik is jól jönne, ha újraalakulnának a frontok – mondta az InfoRádiónak Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Nyilvánvaló, hogy

a magyar ellenzék a jelenlegi állapotában még négy évet nem bírna ki,

koncentrálódásra van szükség – tette hozzá.

Ahhoz, hogy a Fidesz azzá vált, ami ma, az kellet, hogy kisebb pártokat magába olvasszon a rendszerváltás környékén – emlékeztetett a szakértő. A mostani ellenzéken belül is el kell dönteni, hogy melyik legyen az a párt, amely köré kialakul egy versenyképes politikai erő. Ha ismét a kormánypárt győz a 2018-as választásokon, akkor biztos, hogy

újra kell rendeződnie az ellenzéki viszonyoknak

– hangsúlyozta a politológus.

A szakértő szerint az olyan szervezeti kérdéseknél, mint hogy hány ellenzéki párt van, fontosabb, hogy mi lesz azok mondanivalója. A megfelelően meghatározott program segítheti a kis pártok megerősödését a 2018-2022-ig tartó ciklusban. 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádiónak azt mondta, bár biztosra semmit nem lehet venni, a közvélemény-kutatások egybehangzóan azt mutatják, hogy

a választók többsége a Fidesz-KDNP győzelmére számít.

Ha ez megvalósul, a magyar demokrácia történelmében először fordul elő, hogy megszakítás nélkül harmadik ciklusát kezdheti meg kormánypártként egy politikai erő, vagyis egyes pártok akár 12 évig is ellenzékbe szorulhatnak.

Az elemző szerint egy ilyen vereség felgyorsítja az erjedő folyamatokat az ellenzéki oldalon,

és könnyen lehet, hogy 2022-re más formációban, új személyekkel és átalakított programmal rukkol elő az ellenzék.

Az ellenzéki pártok érdeke eltérő, éppen ezért nem valósulhatott meg a közös lista és a teljes összefogás – hangsúlyozta a Nézőpont Csoport vezetője. Mivel az MSZP lejtmenetben van, csatlakozna a baloldal választókerületi koordinációjához, ám a DK úgy látja, hogy saját frakciója is lehet, így nem érdekelt az együttműködésben, ezért húzza az egyeztetéseket. A Jobbik is szeretne választókerületi összefogást a többi ellenzéki párttal, de nem szeretné, ha ez nyilvánosságra kerülne. Az LMP és a Momentum pedig önálló stratégiát követne, és egyelőre elzárkózik a közös listától és a szorosabb együttműködéstől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×