eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Halálos veszély miatt figyelmeztet a rendőrség

Halálos veszély miatt figyelmeztet a rendőrség

Az elmúlt néhány napban több halálos gyalogosgázolás is történt az országban. Ezzel kapcsolatban balesetmegelőzési tanácsokra hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A police.hu-n megjelent figyelmeztetés egyaránt szól az autósoknak és a gyalogosoknak.

Utóbbiakat emlékeztetik, hogy "a KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” A láthatósági – fényvisszaverő – eszközök használata életmentő lehet lakott területen kívül-belül, sötétben, és jó látási viszonyok között egyaránt, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező".

Az autósokra vonatkozó rész azzal kezdődik, hogy a gyalogos balesetek magas számához nagy mértékben hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint más évszakokban.

"A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a gyalogos jelenlétének észlelését. Ezen túl a szennyezett szélvédők, azok esetleges belső párásodása, vagy a régi, funkcióját betölteni már nem képes ablaktörlő lapátok használata is rendkívül kedvezőtlenül hat az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosok észlelhetőségére.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a gyalogosok nem feltűnő, a környezetből kirívó, hanem szürke, vagy sötét tónusú ruházatot viselnek. A gyakoribb gyalogos elütésekhez hozzájárul az is, hogy a nedves útburkolaton a járművek fékútja – s ezáltal a féktávolság – megnő, és ez jelentősen növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát".

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×