eur:
393.04
usd:
366.98
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Mégsem emelkedik sok egészségügyi dolgozó bére

Mégsem emelkedik sok egészségügyi dolgozó bére

A 12 százalékos béremelésnél lényegesen kevesebbel kell beérnie mintegy 15 ezer egészségügyi dolgozónak a következő hónaptól, ha a szaktárca nem változtat a jelenlegi jogszabályon - írja a Magyar Idők.

Eszerint ugyanis a béremelés alapja nem az aktuális alapbér, hanem a bértábla alapján járó alapfizetés, amely a szakdolgozók 18 százalékánál nem éri el a januártól 161 ezer forintra emelt garantált bérminimumot. Ők most kénytelenek lennének tudomásul venni, hogy a fizetésük nem, vagy csupán néhány ezer forinttal nő. Minderről Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke beszélt a Magyar Időknek, akinek a figyelmét a kórházak HR-vezetői hívták fel arra: sokan csalódottak lesznek, amikor decemberben megkapják a fizetésüket.

Az információt a lap megkeresésére a a szakállamtitkárságon is megerősítették, hozzátéve: az érdekképviseletekkel zajló egyeztetéseken igyekeznek megoldást találni a problémára, hogy egyetlen egészségügyi dolgozót se érjen hátrány.

Ez azonban nem lesz egyszerű, az utóbbi hónapokban ugyanis jottányit sem közeledett a kormány és az érdekképviseletek álláspontja.

Balogh Zoltán jelezte, 2018 elejétől emiatt a jelenlegi 15 ezernél is több ápoló és mentőtiszt lesz kénytelen beérni mindössze a garantált minimálbérrel, ami januártól bruttó 180 500 forint. Elmondta, egy főiskolát végzett ápoló alapbére a 161 ezer forintos szakmunkás-minimálbérnél mindössze 35 ezer forinttal volt magasabb a novemberi egészségügyi béremelésig, amelynek hatására ugyan 219 700 forintra emelkedett, ám a különbség a januári garantáltbérminimum-emeléssel megint nem éri majd el a 40 ezer forintot - idézi a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×