eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Ilyen a magyar demokrata Kornai János szerint - hetilapszemle

A HVG-ben Kornai Jánossal olvasható interjú, a Heti Válasz a keleti nyitásról ír, a Figyelő pedig a legnagyobb orosz műtrágya-milliárdos családot mutatja be.

A HVG interjú közöl Kornai Jánossal, aki Látlelet című könyvében írt a 2010 után kialakított politikai rendszerről. A közgazdász azt mondja, hogy azt a rendszertípust, amelyik a demokrácia bizonyos formális jegyeit megtartja ugyan, de a hatalom nem leváltható, autokráciának nevezi. Mint fogalmaz, tömegtermelésben alkotják, összecsapják a törvényeket, jogszabályokba iktatják az uralkodó csoportoknak kedvező ítéleteket, mégsem lehet azt mondani, hogy a törvények tekintélye megszűnt volna, ugyanakkor a bírói függetlenségen nagyon súlyos sérelmek estek. Kornai János egyik fő következtetése, hogy akkor sem minden mindegy, ha nem sikerül megváltoztatni a rendszert, sőt, ha a fennálló rezsim elég tartósnak ígérkezik, akkor merül fel csak igazán, hogyan lehet, hogyan kell tisztességes emberként, demokrataként élni.

A Heti Válasz arról ír, hogy hullanak keleti nyitás kulcsfigurái, Adnan Polat azonban talpon maradt. A török milliárdos a Recep Tayyip Erdogan elnökhöz közelálló pénzemberekből szervez üzleti koalíciót, ők pedig a napokban máris megvásárolták a pesti Közvágóhíd épületegyüttesét. Az újság szerint nem lenne meglepő, ha az épületegyüttes nem védett részeit ledózerolnák, és szállodák, üzletsorok épülnének a helyükön. Polat egyébként számos más érdekeltségén keresztül több szektorban is befektet Magyarországon.

A Figyelő a legnagyobb orosz műtrágya-milliárdos családot, Gurjevéket mutatja be. Idősebb Andrej Gurjev, Mihail Hodorkovszkij korábbi pártfogoltja 2001-ben kezdte meg a foszfát alapú műtrágyát gyártó vállalatok és a fosztfátbányák felvásárlását, majd a cégeit a PhosAgro nevű holdingba helyezte, amelyet 2011-ben kiváló időzítéssel vitt tőzsdére, majd két évvel később fia vette át az irányítást. A család ma arra törekszik, hogy az uniós piacokon megszilárduljon a helyük, a lobbitevékenységük pedig arra épül, hogy az általuk gyártott műtrágya kevésbé mérgező, mint a francia érdekszférába tartozó észak- és nyugat-afrikai bányákból behozott foszfát. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×