eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Megkezdődött a paksi hitel lehívása, az LMP feljelentést tett

Megkezdődött a paksi hitel lehívása, az LMP feljelentést tett

Beperli a kormányt az LMP hűtlen kezelésért a paksi hitel lehívása miatt. Az orosz kölcsön lehívásának megkezdését a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár jelentette be.

Megkezdődött a Paks II beruházás első tíz, 98 millió eurós összértékű fővállalkozói számlájának kifizetése - jelentette be Aszódi Attila, az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio Energy Investment Forum 2017 keddi budapesti konferenciáján.

"Hamarosan lehívjuk az első orosz hitelösszeget, a projekt megvalósítása során az lesz az alapelv, hogy minden fővállalkozói számla 80 százalékát orosz államközi hitelből, míg 20 százalékát magyar forrásból fogjuk kifizetni."

Az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hétfőn döntött úgy, hogy megkezdődhet a számlák kifizetése. Ennek keretében megemelik a Paks II. Atomerőmű Zrt. alaptőkéjét is – tette hozzá Aszódi Attila.

Eddig a beruházást érintő európai bizottsági vizsgálat miatt nem tudtak fizetni az előkészítő munkákért az orosz félnek, ám az uniós testület jóváhagyása után ez a korlátozás megszűnt.

Az LMP szerint azonban a kormány hűtlen kezelést követ el a paksi orosz hitel lehívásával, ezért bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a párt feljelentést tesz.

"Ez egy olyan szerződés, olyan beruházás, ami akár csődbe is döntheti a magyar államot és a magyar családokat, vagyis itt fennáll a veszélye, hogy vagyoni kárt okoz a magyar kormány ezzel az államnak és a családoknak és ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ezért tettük meg a feljelentést" - mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője.

A beruházás 12,5 milliárd eurós (nagyjából 3750 milliárd forintos) becsült költségéből a magyar és az orosz állam közötti megállapodás értelmében 10 milliárd eurót ad kölcsön Moszkva 30 évre Budapestnek. A kormány jelenlegi tervei alapján 2018 elején kezdődhet meg a felvonulási terület előkészítése és az ott szükséges épületek megépítése, így a két új paksi atomerőművi blokk 2026-ban, illetve 2027-ben kezdheti meg kereskedelmi üzemét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×