eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Medgyessy Péter Szél Bernadett mellé állt

Medgyessy Péter Szél Bernadett mellé állt

A Fidesz várhatóan megnyeri a választásokat, Orbán Viktornak pedig Szél Bernadett lehet a méltó kihívója - a többi között ezt mondta Medgyessy Péter volt miniszterelnök az Indexnek. A korábbi kormányfő szerint a kabinet leváltását csak az idő oldja meg, nem az ellenzék.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz megnyeri a választásokat, a kérdés csak a kormánypártok többsége, a kétharmad azonban nem valószínű. Az egykori kormányfő erről az Indexnek adott interjúban beszélt.

Medgyessy Péter kiemelte, hogy a jelenlegi miniszterelnök támogatottságát az erősíti, hogy sok mindenre ráérez abból, ami a világban zajlik. Ilyen a többi között a migrációs válság, amely bizonytalanságot kelt az emberekben, ha megemészthetetlen tömegben jelentkezik.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy a szocialista Hiller Istvánhoz hasonlóan ő sem szereti a menekültválság miatt felépített határ menti kerítést, de nem tud jobb megoldást. Szerinte azonban több empátiával kellett volna bánni azokkal, akik menekülni kényszerültek a saját hazájukból.

Medgyessy Péter úgy látja, az ellenzék nem nyújt valódi alternatívát, a középszer a jellemző a szocialista párt jelenlegi vezetőire. Ugyanakkor egy korszerű baloldalra – ami most nem az MSZP – nagy szükség van, olyanra, amely nyitott a világra, kirekesztésmentes, érzékeny az emberek egymás iránti felelősségvállalására – hangsúlyozta Medgyessy Péter

A korábbi kormányfő szerint egyetlen politikus lehet riválisa Orbán Viktornak, Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, akit Medgyessy Péter nyitott, megnyerő személyiségnek tart. Szél Bernadett új légkört tud hozni a politikába, és Magyarországra nagyon ráférne egy női vezető, mivel a nemek egyenlősége, a nők egyenjogúsága, a zaklatások elleni fellépés hitelesebb egy nő szájából – tette hozzá.

 Medgyessy Péter szerint továbbra is reális az az elképzelés, amely szerint az Orbán-kormány csak akkor váltható le, ha összefog MSZP, a DK és a Jobbik. Ha az ellenzék le akarja váltani a kormányt, akkor az matematikailag csak a Jobbikkal lehetséges.

A volt miniszterelnök úgy érzi, Orbán Viktorra még egy ciklus vár, az utána következő éveket azonban nehéz megjósolni, mert új generációk nőnek fel, akiknek más a gondolkodása, nyelvezete, megközelítésmódja. Az idő fogja a kormány leváltását megoldani, nem az ellenzék – tette hozzá Medgyessy Péter. 

Időközben az MSZP reagált Medgyessy Péter szavaira. A szocialista párt közleményében kiemelte, hogy a Jobbik egy tolvaj milliárdos pártja, a Fidesz pedig a tolvaj milliárdosok pártja, ezért egyikre sem szabad szavazni. Hozzátették: az nem kormányváltás, hogy a tolvaj milliárdosok szélsőjobboldali pártja helyett egy tolvaj milliárdos szélsőjobboldali pártja kerüljön hatalomra.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt mondta, Medgyessy Péter ismét megrugdosta az MSZP-t, amit nem tart helyesnek. Hozzátette, a DK-hoz a volt miniszterelnöknek nincs köze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×