Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népszavazás: az Alkotmánybíróságé lehet a végső szó?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Trócsányi László nem zárja ki, hogy az Alkotmánybíróság mondja ki a végső szót, hogy lesz-e a népszavazás a civiltörvényről. A Momentum szerunt napokon belül indul az aláírásgyűjtés.

A Kúria hitelesítette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény visszavonásáról szóló népszavazási kérdést keddi ülésén. A népszavazási kérdést Kádár Barnabás, a Momentum elnökségi tagja magánszemélyként nyújtotta be, és úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?"

Egy héten belül elindulhat a Momentum aláírásgyűjtése

annak érdekében, hogy népszavazást rendezhessenek a nyáron elfogadott törvény visszavonásáról - mondta Orosz Anna elnökségi tag. Kiemelte: aMomentum elsődleges feladata a következő hetekben az, hogy minden erőforrását arra összpontosítsa, hogy szerte az országban kitelepüljön, beszélgessen az emberekkel, aláírásokat gyűjtsön.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a népszavazás kezdeményezője pont a szabad vélemény kialakításától akarja megfosztani a polgárokat. A tárcavezető az atv.hu-nak azt mondta: még nem olvasta a Kúria döntésének indokolását.

"De

nem zárható ki, hogy e bírósági döntésről a végső szót az Alkotmánybíróság mondja ki, ha valaki alkotmányjogi panaszt nyújt be a kúriai döntéssel szemben. 

A civil szervezetek külföldről történő finanszírozásának kérdése napjainkban számos országban napirenden van, az állampolgároknak joguk van tudni a finanszírozói forrást. A népszavazás kezdeményezője pont a szabad vélemény kialakításától akarja megfosztani a polgárokat" – közölte Trócsányi László, emlékeztetve: a Velencei Bizottság is megállapította, hogy a magyar törvény célja teljesen legitim. Az Országgyűlés pedig a Velencei Bizottság ajánlásainak döntő többségét elfogadta.