eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Négypárti egyetértés a parlamentben

Négypárti egyetértés a parlamentben

Május 6-át a magyar sport napjává, február 22-ét a magyar parasport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a magyar diáksport napjává nyilvánítaná négy parlamenti párt.

Az erről szóló határozati javaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek Dúró Dóra (Jobbik), Földi László (KDNP), Ikotity István (LMP) és Nyitrai Zsolt (Fidesz) arra hivatkozva, hogy ezzel akarják kifejezni a sportolók iránti megbecsülést, valamint a sport presztízsének növelése melletti elkötelezettséget.

A magyar sport napja a Magyar Athletikai Club által 1875-ben Budapesten megrendezett első szabadtéri sportversenynek állít emléket. A magyar parasport napja pedig a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-es megalakulásának évfordulójára utal. Utóbbival összefüggésben jelzik: az egyesület munkája alapozta meg a jelenkor hazai parasportját, az alapítók munkájának köszönhetően jutott el számos sportoló a paralimpiai játékokra. A nap az első magyar paralimpiai érem, az első magyar paralimpiai aranyérem, Halassy Olivér és a fogyatékos sport iránt elkötelezett tanárok, edzők, sportolók és segítők előtti tisztelgés - írták.

A magyar diáksport napját a kezdeményezők a sport és az egészségtudatos életmód támogatása miatt nevezték fontosnak, értékelésük szerint ez a fizikai aktivitás előnyeire hívja fel a figyelmet, utalva arra: azok a népegészségügyi hatásokon túl a mentális egészségben és a gazdasági növekedésben is megnyilvánulnak.

Az indítványt többpárti egyeztetést követően, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Diáksport Szövetség egyetértésével, javaslataik figyelembevételével nyújtották be.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×