eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elindult a metrófelújítás, kisebb fennakadásokkal - a nap hírei

Az egyenlő versenyfeltételek biztosítását tartja kiemelten fontosnak a nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági és Monetáris Unió bővítésekor. A BKK vezérigazgatója szerint kisebb fennakadások ellenére gördülékeny a 3-as metró buszos pótlása. Az idén 40 milliárd forint áll rendelkezésre a budapesti centrumkórházak tervezésére és a fővárosi egészségügyi intézmények fejlesztésére - közölte a Kórházszövetség elnöke. A nap legfontosabb hírei november 6-án.

Az egyenlő elbánás, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítását tartja kiemelten fontosnak a magyar nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági és Monetáris Unió bővítésekor. Varga Mihály az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsülésén hangsúlyozta: az eurózóna gazdaságpolitikájának alakításánál kiemelten figyelni kell azokra a tagállamokra is, amelyek még nem használják a közös pénzt, de már teljesítik a feltételeket, mint Magyarország.

Száz új munkahelyet teremt az Edelmann 3 milliárd forintos beruházása a zalaegerszegi csomagolóanyag-gyártó üzemében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a kormány 787 millió forinttal támogatja a beruházást.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója szerint a 2010 utáni gazdaságpolitika az adósságkezelést is átalakította. Barcza György egy szakmai konferencián azt mondta: Magyarország stabil alapokon áll. Az államadósság szintje a 82 százalékos GDP-arányos szintről 74 százalékra csökkent.

Kisebb fennakadások ellenére gördülékeny a 3-as metró buszos pótlása - hangsúlyozta a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Dabóczi Kálmán az InfoRádióban elmondta: a 12-es és 14-es villamos vonalán a sűrűbben indított szerelvények miatt torlódott reggel a forgalom, ezért a társaság már a délutáni csúcsban rendőri irányítást kért ezen a szakaszon. Hozzátette: napszaktól függően 60-80 busz áll forgalomba és a társaság igyekszik a sofőrök hatékonyabb beosztásával is segíteni a közlekedést.

Lerótta tiszteletét Luther Márton sírhelyénél, a wittenbergi vártemplomban a magyar miniszterelnök. Orbán Viktort Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke, Reiner Haseloff fogadta a reformáció bölcsőjeként számon tartott németországi városban. A két politikus együtt tekintette meg a Luther Házat, valamint a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást, illetve négyszemközti megbeszélést is folytatott egymással.

Ebben az évben 40 milliárd forint áll rendelkezésre a budapesti centrumkórházak tervezésére és a fővárosi egészségügyi intézmények fejlesztésére - közölte a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában megerősítette, hogy a tervek szerint 2025-ig három centrumkórház jön létre Budapesten, emellett Budapest 27 egészségügyi intézményében is jelentős fejlesztések lesznek.

Gondok vannak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér elérhetőségével a felnőtt és a gyermekellátásban is - tudta meg az InfoRádió. Selmeczi Kamill az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a lakosság nagy részének nincs e-személyi igazolványa, így nem is tudja kiváltani az e-receptet. Póta György a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt emelte ki, hogy több orvos nem tud kapcsolódni a rendszerhez részben szoftverhiba miatt.

A plakáttörvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadvány vizsgálatának gyorsítását sürgeti a Jobbik. Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes elmondta: a törvénymódosítás nyári elfogadásakor felmerült az alaptörvény-ellenesség, de mivel határidő nem köti a testületet, ezért kéri az Alkotmánybíróság mielőbbi állásfoglalását az ügyben. A politikus indoklásában arra is felhívta a figyelmet, hogy egy olyan alaptörvény-ellenességről van szó, ami felveti az egész ellenzék ellehetetlenítését.

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Kun-Mediátor-ügy elsőfokú tárgyalása a Szolnoki Törvényszéken. A büntetőper egyetlen vádlottja a volt cégvezető, aki az ügyészség szerint üzleti tevékenységével pénzügyi jogsértések sorozatát követte el. A vádlott, kedvező pénzügyi befektetési lehetőséget kínálva, tévedésbe ejtett, és összesen több mint 12 milliárd forinttal károsított meg.

Kész jogi lépéseket tenni Lengyelország ellen az Európai Bizottság, ha Varsó az uniós szabályok alkalmazásával nem állítja vissza a jogállamiságot - jelentette ki a brüsszeli testület első alelnöke. Frans Timmermans az Európai Parlament igazságügyi bizottságának vitáján elmondta: a bizottság álláspontja szerint a varsói kormány által kezdeményezett igazságügyi reform veszélyezteti a jogállamiság helyzetét az országban.

Nagyszabású nemzetközi klímavédelmi konferencia kezdődött a németországi Bonnban. A tanácskozás témája az éghajlatváltozás megfékezését célzó erőfeszítések nemzetközi összehangolásáról szóló, 2015-ös párizsi megállapodás végrehajtása. A tanácskozáson 195 ország küldöttsége vesz részt több mint 20 ezer szakemberrel és politikussal.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×