eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Korniss Péter: elengedhetetlen a személyesség

Korniss Péter: elengedhetetlen a személyesség

Egy időben két kiállítás is bemutatja a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotójának, Korniss Péternek a munkásságát Budapesten. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus művészetének középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. Korniss Péter az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

A Várfok Galériában pályafutásának első képeit mutatja be Korniss Péter, de ott tekinthető meg az Indiánok című sorozat is.

„Észak-amerikai indiánokról készítettem egy könyvet. Kétszer volt kint a rezervátumukon – 1966-ben és 1967-ben -, ez a sorozat megelőlegezte azt a kicsit keményebb hangvételű, dokumentarista fotografikus alapállást, amit nagyon tudtam hasznosítani később a Vendégmunkás című sorozatban, ahol egy ingázó életét követtem. Az tíz évig tartott. Az már látható a galériában.”

Korniss Péter ötven éve fotóz - erdélyi képei után számos más helyen, többnyire embereket, élethelyzeteket, eltűnő hagyományokat örökít meg a mának, a jövőnek. Azt mondja, hogy számára elengedhetetlen a személyesség.

„Amikor a Vendégmunkás című sorozatot elkezdtem 1979-ben, úgy éreztem, ez más, mint amit korábban csináltam, ezért más hangvételt is kell használnom. Távolságtartóbb alapállásba helyezkedtem, de egy év után rájöttem, hogy amit addig csináltam, csőd. Nem lehet az embernek szembemenni azzal, hogy milyen alkat. Én érzelmesebb alkat vagyok, nagyon építek a személyes kapcsolatokra,

nekem nagyon fontos az a viszony, ami a fotografált emberek és köztem van. Ha az nem elég erős, nem mozgok benne otthonosan, nem tudok biztonságosan fényképezni.”

Korniss Péter Folyamatos emlékezet című kiállítása a Magyar Nemzeti galériában és Hosszútáv című tárlata a Várfok Galériában egyaránt január 7-ig tekinthető meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×