eur:
395.51
usd:
372.38
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Itt az új csodavakcina, de nem jut mindenkinek

Itt az új csodavakcina, de nem jut mindenkinek

A gyermekeknek vagy gyermekek között mozgó felnőtteknek érdemes használniuk egy újonnan megjelent influenza elleni vakcinát, a négy komponensű splitoltóanyagot – mondta az InfoRádiónak Kulcsár Andrea infektológus, a Szent László Kórház főorvosa.

Kétféle influenza elleni oltóanyag létezik: az elölt kórokozókat tartalmazó teljes vírusburok vakcináról, illetve a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló splitoltóanyag. Előbbit a 3 éves kor feletti gyermekeknek vagy a felnőtteknek javasolják – magyarázta a szakértő.

A splitvakcina a fenti korosztálynál fiatalabb gyermekeknek készül, és csak korlátozott mennyiségben hozzáférhető. Ez nem tartalmazza a teljes vírusburkot, csak bizonyos immunológiai jellemzőket, így kisebb az oltási reakció: nincs akkora láz, fáradékonyság és ízületi fájdalom. A négykomponensű splitoltóanyag újdonságnak számít, ez tartalmazza az influenza A és B két-két törzsét is, így lehetővé téve, hogy a B vírus második vonalával szemben is védelmet nyújtson. Ezt a vakcinát főként gyermekeknek, gyerekek között mozgó felnőtteknek és várandós hölgyeknek javasolják.

Bár az influenzaoltás nem kötelező, mégis különösen javasolt,

főleg kisbaba, idős beteg vagy krónikus beteg környezetében vagy gyermekvállalás tervezésekor. Ugyanis a vakcina elmaradásával a kísérő baktérium okozta tüdőgyulladást, koraszülést, magzati károsodást kockáztatjuk – hívta fel a figyelmet az infektológus.

Magyarországon sem jelentéktelen az oltásszkepticizmus, ami a szakértő szerint főleg azért ütötte fel a fejét, mert sokan úgy gondolkodnak, hogy senki ne mondja meg nekik, mit tegyenek. Másrészt egyesek úgy vélik, hogy az átoltottság miatt nincs hazánkban fertőzés, így a többiek megvédik az ő gyermekét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×