eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tarlós István: csacsiság több buszt követelni

Tarlós István: "csacsiság több buszt követelni"

A 3-as metró felújítása alatt az utasok csupán 60-70 százalékát tudják majd elszállítani a pótlóbuszok - mondta a projektindító sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester.

Hétfőn kezdődik a 3-as metróvonal északi szakaszának és teljes, 17 kilométeres alagútrendszerének teljes körű korszerűsítése – mondta Tarlós István főpolgármester.

„Ennek a metrónak felújítását nem lehet észrevétlenül lebonyolítani.

Ebből következik, hogy az adott szakaszon és a hatásterében évekig közlekedési fennakadásokra lehet számítani, de ha semmilyen nehézséggel nem járna és nem okozna kényelmetlenséget az utazóközönségnek ez az építési munka, az azt bizonyítaná, hogy a 3-as metró teljesen felesleges.”

A metrófelújítás idejére szükséges felszíni pótlás út- és forgalomtechnikai munkálatai lényegében befejeződtek – mondta Tarlós István, hozzátéve: az északi, Újpest-Központ és Dózsa György út között lezárt szakasz mellett a teljes vonalszakasz korszerűsítése miatt hosszabbak lesznek az éjszakai üzemszünetek.

„Csúcsidőn kívül, vagyis este fél kilenc és üzemzárás között a metró teljes vonalán pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. A hétvégeken általában a teljes szakaszokon vágányzár lesz, az utasok metrópótlóbuszok segítségével tudnak eljutni az úti céljukhoz.”

A metrópótlás idején kilencvennel több busz közlekedik majd Budapesten, ebből mintegy hatvan a metrópótló vonalon, csúcsidőben átlagosan 45 másodpercenként indulva – mondta a főpolgármester.

„Csacsiság több buszt követelni,

a hordóra felállva. Nem ezen múlik. 45 másodpercenként indul egy csuklósbusz. A busznak be kell állnia a megállóba, az utasoknak le és fel kell szállnia, a busznak ki kell állnia. 45 másodpercnél kevesebb idő alatt ezt fizikailag nem lehet lebonyolítani" - fejtette ki a főpolgármester.

Tarlós István elismerte, számítanak arra, hogy a felújítás alatt a pótlás problémákat okoz majd a felszíni közlekedésben.

„A metró maximális kapacitással akár negyvenezer utast is képest óránként utaztatni, busszal a fizikai határok feszegetése mellett ennek csak a 60-70 százalékát lehet kiváltani. További 20 százalékot kivált a BKV különböző villamosokkal, a maradék 10-20 százalék utasforgalom pedig alternatív útvonalak segítségével bonyolítható le.”

Hétfőn, várhatóan egy évre zárják le a 3-as metró északi szakaszát,  hogy megújult, kényelmes utasforgalmi terekkel rendelkező metróállomásokkal találkozhasson az utazóközönség – emelte ki a főpolgármester. A teljes alagút felújítási munkái „emberi számítás szerint” 2020 végére készülhetnek el – tette hozzá Tarlós István.

A hármas metró északi állomásai és infrastruktúrája 24,1 milliárd forintért újulnak meg, a vágányépítés és alagút építési, biztosítóberendezések felújítása a teljes vonalra további 47,8 milliárd forintba kerül majd. A teljes alagút felújítás várhatóan 2020 végére készül el.

A napokban megérkezik Oroszországból Magyarországra a 18-dik felújított metrószerelvény, majd novemberben a 19-dik – mondta a főpolgármester.

"Az első 15 szerelvény rendelkezik minden, az utasszállításhoz szükséges hatósági és BKV-engedéllyel, ezek napi rendszerességgel részt vesznek az utasforgalom lebonyolításában, ma már eléggé zavarmentesen. A tizenhatodik felújított szerelvény hatósági szemléje október 30-án kezdődött."

Tarlós István főpolgármester cáfolta azokat a sajtóban megjelent információkat, hogy drágább lenne a 3-as metró szerelvényeinek felújítása, mintha a Budapest új járműveket vásárolt volna. Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat új szerelvényeket szeretett volna vásárolni, ám a kormány csupán a felújításhoz járult hozzá.

"Azok a hírek, hogy a felújítás ugyanolyan drága vagy esetleg még drágább is, mint az új szerelvények vásárlása, nem igazak,  a felújítás olcsóbb, mint az új szerelvények beszerzése."

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta: a szerelvények közel felét már sikerült felújítani.

"Mihelyt megkapják a közlekedési hatóságtól az engedélyt a most megérkezett szerelvények, akkor egy-két héten belül az összes M3-as szerelvény fele fel lesz újítva és közlekedni fog."

A BKV vezérigazgatója hozzátette: a 3-as metró felújított szerelvényein továbbra is csupán a vezetőfülkében lesz klíma. A szerelvényekbe a régi járművekkel ellentétben ventilátorokat építettek be.

"Nagy teljesítményű ventilátorok fújják be az utastérbe a levegőt, így nemcsak menet közben, hanem álló helyzetben is lesz szellőzés. Jelenleg ilyen nincs. A ventilátorok nagyobb kapacitásra állításán már dolgozik az orosz fél, szoftveres módosítást igényel. Az utasoknak leginkább megfelelő hőmérsékletet állítják be, az sem jó, ha őrületes nagy a szél és megfáznak az utasok."

A 3-as metró felújításának idejére kevesebb szerelvényre lesz szükség a működő középső és déli szakaszon, így egyszerre több metrókocsit tudnak kiküldeni Oroszországba, ami gyorsítja a felújítást – mondta Bolla Tibor.

A metrópótlásról Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója árult el részleteket az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×