eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Olyan történt a Balatonon, ami korábban még soha

Olyan történt a Balatonon, ami korábban még soha

Szokatlanul viharos volt az idei balatoni szezon mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője az InfoRádióban. Horváth Ákos hozzátette, a szélsebesség rekordot is döntött.

A Balaton környékén az 1980-as évektől fényjelzők váltották fel a korábbi rakétás-kosaras viharjelző-rendszert – mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője, hozzátéve, a jelenlegi fényjelzők úgy vannak telepítve, hogy legalább egy minden pontról látszódjon.

A Balatonnál három viharjelzési fokozat van.

  • Alapfokozaton nem várnak erős szelet, azaz a széllökések ereje várhatóan nem haladja meg 40 km/órás sebességet, ilyenkor nem villognak a lámpák.
  • Elsőfokú viharjelzésnél erős, 40-60 km/órás széllökések várhatóak, ekkor a lámpák percenként 45-öt villannak.
  • A másodfokú viharjelzés viharos, 60 km/órás széllökés esetén lép életbe, ilyenkor 90-et villannak percenként a lámpák.

Horváth Ákos elmondta, a lámpák karbantartását és üzemeltetését a katasztrófavédelem megbízásából a Segélyhívók Országos Egyesülete végzi, de a bekapcsolásuk az Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumában történik.

„A meteorológus egy gombnyomással indítja be a balatoni viharjelzést.”

Jelzés szempontjából három részre osztható a Balaton: a Badacsonytól Fonyódtól nyugatra elhelyezkedő nyugati medencére, a Fonyód-Badacsony vonal és a Tihanyi-félsziget közötti középső medencére, valamint a Tihanytól keletre eső keleti medencére – mondta a szakember, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően előfordulhat az, hogy a keleti medencében lévő lokális zivatar esetén a nyugatiban jelzést sem kell kiadni.

„Ez nagy könnyebbség, komolyan csökkenthető a fenntartott jelzések száma.”

Az idei szezonban szokatlanul viharos volt, 13-szor volt erős vihar, ami több, mint kétszer annyi, mint az előtte lévő évben volt – mondta Horváth Ákos.

„Erős vihar esetén a legerősebb széllökések meghaladják a 90 km/órás sebességet.”

A legerősebb vihar július 10-én csapott le Balatonaligára, akkor a Balatonnál meteorológiai műszer még sosem mért értéket,

158 km/óra szélsebességet mértek, ami komoly károkat okozott

– mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője.

„Üdülési szempontból azonban nem volt rossz a szezon. Voltak hosszú, nagyon meleg periódusok, amelyeket általában goromba viharok váltottak" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×