eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kiderült: ennyi EU-n kívüli dolgozik Magyarországon

Kiderült: ennyi EU-n kívüli dolgozik Magyarországon

Az Országgyűlés ülésén is szóba került, hogy a kormány külföldi vendégmunkásokkal orvosolná a munkaerőhiányt. A Jobbik ellenezte az elképzelést, míg a nemzetgazdasági tárca államtitkára azzal érvelt, hogy az érintettek csupán korlátozott számban, átmenetileg dolgoznának Magyarországon.

A jobbikos Volner János az egyik építőipari cég vezetőjének nyilatkozatát idézte, amely szerint rövid időn belül távol-keleti munkásokkal orvosolnák a magyar munkaerőhiányt, majd rámutatott, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – értelmezésében - nemrég szintén arról beszélt, hogy rövidesen Magyarország is oda jut, hogy olcsó munkabérű migránsok betelepítésével kell a munkaerőt pótolni.

"A kormányoldal szerint az rendben van, hogy 600 ezer magyar ember az alacsony fizetések miatt külföldre kényszerül dolgozni, ott fizetnek adót, ott teremtenek értéket, elüldözik gyakorlatilag innen a magyar embereket és a helyüket olcsó munkabérű keleti munkásokkal szeretnék pótolni? - tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Cseresnyés Péter államtitkár válaszában aláhúzta, hogy Varga Mihály ilyesmit soha nem mondott, majd úgy látta, hogy az ellenzéki képviselő nem tesz különbséget az illegális migránsok, a külföldi befektetők és az unión kívülről származó ideiglenes vendégmunkások között.

"Mint ahogy a megnevezéséből is kiderül, a vendégmunkások csak átmeneti ideig, munkavégzés céljából tartózkodnak Magyarországon, és a munkavállalási engedély érvényességének lejártát követően elhagyják az országot. Ők csak korlátozott számban kaphatnak munkavállalási engedélyt, hisz

a magyar munkaerőpiacot kvóta védi, amit a hazai vállalkozások messze nem használnak ki"

- emelte ki.

Míg ugyanis 2004-ben szinte maradéktalanul kihasználták a 65 ezer fős országos kvótát, jelenleg csupán 10 ezer az unión kívüli állampolgár dolgozik Magyarországon vendégmunkásként az 50 ezres kvóta ellenére – tette hozzá az államtitkár, majd hangsúlyozta, hogy magyar munkavállalókat szeretnének a magyar munkahelyekre, és ennek jegyében alakították át a szakképzést is.

Volner János azonban úgy látta, hogy a vendégmunkások is migránsok, így nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament kormánypárti többsége azonban jóváhagyta.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×