eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Feljelentés a Fertő tó történetének legnagyobb tűzvésze miatt

A vizsgálat több lehetséges keletkezési okot is feltárt.

A tűzvizsgálat lezárult, a nyomozás még nem. Mint ismeretes, a Fertő tó történetének legnagyobb tűzvésze tombolt idén június 28-án: a huszonegy többszintes nádtetejű ingatlanból tíz a lángok martalékává vált.

Június 28-án a délelőtti órákban a nemzeti park üdülőházának felújítása során tűz keletkezett. Az erős szél következtében a lángok – röptüzekkel – gyorsan tovaterjedtek, s a veszélyeztetett tizennyolc ingatlanból mindössze nyolcat sikerült megmenteniük a tűzvész hírére több településről is a helyszínre siető tűzoltóknak, önkénteseknek.

A kár több száz millió forint, hiszen a szakértők szerint

a cölöpökre épített faszerkezetű, többszintes nádtetős házak piaci értéke egyenként a 70–100 millió forintot is eléri.

Az eset kapcsán a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság széles körű tűzvizsgálatot folytatott le. A Kisalföld érdeklődésére közölték, az elemzés több lehetséges keletkezési okot is feltárt. Ezek közül a legvalószínűbb a nyílt láng, pontosabban a mechanikai szikra.

A tűz legnagyobb valószínűséggel a stégen lévő nádkévékből indult ki. A tűzvizsgálat végeztével személyi felelősséggel kapcsolatos megállapítások is születtek.

Az igazgatóság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújának megállapítása céljából feljelentést tett

a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr- főkapitányságon.

A megyei rendőr-főkapitányságon bűnügyi osztálya nyomoz az ügyben „gondatlan közveszélyokozás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen". A nyomozás keretei között kell a rendőrségnek megállapítania, hogy a tűzesettel kapcsolatban történt-e bűncselekmény és amennyiben igen, akkor annak elkövetésével ki gyanúsítható megalapozottan. Az eljárás – egyéb nyomozati tevékenységek mellett – szakértő bevonásával zajlik és jelenleg is folyamatban van.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×