Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jön a hajléktalanok krízisidőszaka

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat akár 500 férőhellyel is várja a hajléktalanokat a téli krízisidőszakban. A szervezet jelezte, hogy hetven-nyolcvan százalékos kihasználtsággal működnek a szervezet fővárosi hajléktalanszállói, a létszám október közepe óta fokozatosan emelkedik.

A téli krízisidőszakban több mint 500 menedékhellyel várja a Máltai Szeretetszolgálat a hajléktalanokat – közölte az InfoRádióval Morvai Emília, a szervezet közép-magyarországi régióvezetője. A idő lehűlésével növekszik a szállást nyújtó intézmények napi forgalma.

„Senkinek nem kell utcán azért maradnia, mert ne lenne egy fűtött hely”

– hangsúlyozta.

A Máltai Szeretetszolgálat Budapesten az átlag napokon 400 férőhellyel rendelkezik, ezt a téli időszakban úgynevezett krízisférőhelyekkel tudják még növelni, amely akár 150-nel több hajléktalan befogadására teszi alkalmassá a szállásokat.

Morvai Emília a szervezet új kísérleti programjáról is beszélt, amelyet a Blaha Lujza téri, a Deák Ferenc téri és a Kálvin téri aluljáróban indítanak. Az itt tartózkodó hajléktalanok számára szeretnének jobb alternatívával szolgálni. A másodlagos cél, hogy a területen dolgozó szereplők próbáljanak meg együtt dolgozni: fontos látni, hogy kinek mi a feladata, meddig tart a hatásköre, ki milyen eredményt várhat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat eközben közölte, a szervezet szállói 70-80 százalékos kihasználtsággal működnek, a létszám október közepe óta fokozatosan emelkedik. A hajléktalanokat hat nappali melegedőben, és három éjjeli menedékhelyen várja a szervezet, amelynek intézményei a téli időszakban nyíló ideiglenes szállásokkal együtt akár 500 embert is képesek befogadni éjszakánként. Hangsúlyozták, a téli krízisidőszakban az ellátás elsődleges célja, hogy senki ne hűljön ki az utcákon.