Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy változás jön, szinte minden bírósági ügyet érint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemcsak a polgári és közigazgatási perrendtartásról szóló törvény lép életbe, hanem új büntetőeljárási szabályozás is. A bírák felkészítése már az év eleje óta tart. Szinte minden bírósági ügyet érintenek a jövőre életbe lépő változások.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint a 2016-os és 2017-es évben folyamatosan jogszabályokat véleményeztek, mert január 1-jén lép életbe az új polgári perrendtartásról (Pp.) szóló törvény és az önálló közigazgatási perrendtartás, jövő nyáron pedig az új büntetőeljárási törvény. Handó Tünde hozzátette, évente 1,5 millió ügy érkezik a bíróságokra, így gyakorlatilag minden ügyet érint a változás.

Nemcsak a kódexek változtak, hanem ezekhez kapcsolódóan több mint száz másik jogszabály – hangsúlyozta a bíró. Mindez „ötezer bírót, titkárt, intézőt érint, akik szakmai támogatásra várnak, és több millió ügyfél van, akik

azt várják tőlünk, hogy a legmagasabb szintű tudással rendelkezzünk ezekről a kódexekről”

– tette hozzá.

Az elnök elmondása szerint emellett igazgatási kérdésekkel is kellett foglalkozniuk, hiszen a közigazgatási perrendtartáshoz kapcsolódóan nyolc kiemelt közigazgatási és munkaügyi bíróságot kell szinte újra felállítaniuk.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, tartani tudják az előírt határidőket, annak ellenére, hogy nagyon sok jogszabályt kell még módosítaniuk. Ezek nagy része még a parlament előtt van. „A Pp.-hez például vagy száz jogszabályt kell még módosítanunk, ezek a parlament előtt, jelenleg tárgyalás alatt vannak” – tájékoztatott az államtitkár, aki hozzátette, hogy az OBH minden új normaszöveggel kapcsolatban kifejtheti véleményét. Abban bíznak, hogy az új szabályozások hozzájárulnak ahhoz, hogy perek a jelenleginél hamarabb lezáruljanak.

Az új közigazgatási perrendtartás miatt kétszáz új bíróra van szükség, a pályázatot már meghirdette az OBH. A bírók képzése is folyamatos: a polgári perrendtartásról szóló, 1800 oldalas tananyagot 608 bíró készítette, mintegy két hónap alatt. Ezek a tananyagok, videófelvételek és hanganyagok okostelefonra is letölthetők.